Hírek

Több mint húsz éves múltra tekint vissza a Gazdag Erzsi Vers- és Mesemondó Verseny

2024. január 22., 19:55

Több mint húsz éves múltra tekint vissza a Gazdag Erzsi Vers- és Mesemondó Verseny, amit idén is megrendeztek a magyar kultúra napja alkalmából a Reményik-iskolában. Megemlékeztek Balogh József író-költő pedagógusról is, aki előtt most kiállítással is tisztelegnek.

Több mint húsz éves múltra tekint vissza a Gazdag Erzsi Vers- és Mesemondó Verseny

Nem csak Gazdag Erzsinek, de Balogh Józsefnek is emléket állít a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vers- és mesemondó versenye. 9:33 A megnyitón a 2011-ben elhunyt író-költő-tanár özvegye is köszöntötte a fiatalokat, beszélt Balogh József munkásságáról és arról, mennyire hitt a fiatalokban. Az ő ötlete volt a vetélkedő, amely azóta hagyománnyá vált.

Sátory Károly - igazgató, Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

“Ezen a versenyen is emléket szeretnénk állítani tanár úrnak úgy, hogy kibővítjük, és hozzákapcsoltunk még egy Balogh József versei ihlette rajzversenyt, amire egyébként elég sok gyermekrajz érkezett, úgyhogy az eddig a hagyományos kiállításunkat, ugye mindig volt képzőművészeti kiállítás, most felváltja a gyerekrajzokból összeállított kiállítás.”

A rajzpályázatra rengeteg gyerek küldte be a művét, a legjobbakat a megnyitón díjazták.

búzavirág kék szemében, ezüsthalak pikkelyében...

A versenyen egy Gazdag Erzsi-verset és egy választott művet kellett előadni. Dominik stábunknak is szavalt, hogy gyakoroljon a megmérettetés előtt.

Németh Dominik - Acsádi Mézeskalács Óvoda

“Szakad a hó, nagy csomókban,

Veréb mászkál lent a hóban.

Veréb! Elment az eszed?

A hóesés betemet.”

Idén is sokan neveztek a megye minden területéről és a határon túlról is.

Turai Zalán - Hatos Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

“Én szeretem ezeket a verseket és meséket azért megtanulni, szeretek közönség elé kiállni.”

Lisztes Dorka - Hatos Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

“Tanultam mesét is meg verset is és nagyon szeretném mind a kettőt elmondani, hogy tovább jutok, és az egyiknek a neve az, hogy Vargarét, a másiknak pedig az, hogy Marad a házban a régi rend, és nagyon szeretném mindkettőt elmondani.

Miért szeretsz verseket tanulni?

Hát azért, mert nekem már maga az élmény, hogy eljöhetek és elmondhatom.”

Három korcsoportban hirdették meg a versenyt. Külön zsűrizték az óvodásokat, az 1-2. osztályos és a 3-4. osztályos diákokat.

Pinezits Helga - zsűri elnök, magyar tanár, Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium

“Nyilvánvalóan vannak klasszikus értékelési szempontok minden szavalóversenyen, vagy művészeti versenyen, ezek például a szép tiszta beszéd, az előadásmód egyedisége, különlegessége, a szöveg biztos tudása, de természetesen a szövegválasztás is nagyon fontos tényező, és hát nem utolsó sorban az az egyéniség, személyiség, ami elvarázsolja a zsűrit.”

Az óvodások között Péteri Zsombor végzett az első helyen, a Maros Óvodából. Az első-második osztályosok kategóriáját Gulyás Enikő, a Jáki Nagy Márton-iskola diákja nyerte, míg a 3-4. osztályosoknál Nagy Gergelyt, az oladi Általános Iskola tanulóját látta legjobbnak a zsűri.