Hírek

Több mint egy hónapja téli nyitva tartási rendben működik a Berzsenyi Dániel Könyvtár

2022. november 17., 21:25

Bár eleinte tartottak tőle, hogy az olvasók nehezen szokják meg az új rendszert, szerencsére a forgalom nem csökkent, sőt, nőtt a beiratkozások és a kölcsönzések száma. Folytatják a Könyterasz szolgáltatást is, ami a covid-járvány alatt már jól vizsgázott.

Több mint egy hónapja téli nyitva tartási rendben működik a Berzsenyi Dániel Könyvtár

A takarékossági intézkedéssorozat részeként október 10. óta rövidített nyitva tartással működik a Berzsenyi Dániel Könyvtár: heti hat helyett három napon - csütörtökön, pénteken és szombaton - 8-tól 18 óráig várják az olvasókat, akik úgy tűnik, hamar megbarátkoztak az új helyzettel. A látogatottság nem esett vissza, sőt egyre többen járnak könyvtárba.

Baráthné Molnár Mónika - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
"Háromnapos, 30 órás nyitva tartásban ezres látogatószámokat könyvelhetnek el naponta, közülük minden második kölcsönöz is naponta 2000-2400 dokumentumot visznek el az olvasóink."

Nőtt a beiratkozási kedv, naponta 30-an, 40-en váltanak új olvasójegyet, teljes családok jönnek, és olyanok is visszatérnek, akik 15-20 éve voltak utoljára könyvtári tagok - a növekvő érdeklődés oka lehet, hogy egyre drágulnak a könyvek. Fenntartják a covid alatt már jól bevált Könyvterasz szolgáltatást, előre meg lehet rendelni a kért könyveket, és nyitva tartási időben átvehető az összekészített csomag. Nagyfokú rugalmasság jellemzi a fiókkönyvtárak működését is - a Jáki úti ugyan bezárt, de a Hunyadi úti hétfőtől péntekig 10-18 óráig nyitva tart, és a kámoni is működik pénteken és szombaton 13-tól 16 óráig. Az olvasójegyek mindehová érvényesek.

Horváthné Kupi Ildikó - olvasószolgálati vezető, Berzsenyi Dániel Könyvtár
"Azt a lehetőséget is biztosítjuk, hogy az innen kikölcsönzött könyveket akár a Hunyadi útra visszavihetik. A Hunyadi útra kérhetnek központi könyvtári könyveket, tehát folyamatosan az autó szállítja hetenként, egyhetes határidővel tudjuk vállalni ezt."

A hétfő-kedd-szerdai szünnapokon teljesen zárva van a ház, a könyvtárosok home office-ban dolgoznak.

Baráthné Molnár Mónika - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
"Amit az olvasók nem látnak, és hozzátartozik a munkánkhoz, közben építjük a SZIKLA adatbázisunkat és a vasi digitális könyvtárunkat is. Szép mutatóink vannak itt is, 0-24 órában elérik az olvasók a könyvtárat."

Az évi 3 milliós online katalógushasználatból csak októbertől egymillió keresést regisztráltak, a digitális könyvtárat 200-an keresték fel. A rendezvények száma sem csökkent, folyamatosan szerveznek író-olvasó találkozókat, könyvbemutatókat, előadásokat, és helyet biztosítanak civil szervezeteknek is, ha kérik.