Hírek

Több mint 30 elismerés talált gazdára a 11. Savaria Filmszemle zárónapján megrendezett gálán

2024. április 30., 14:36

Több mint 30 elismerés talált gazdára a 11. Savaria Filmszemle zárónapján megrendezett gálán. Köszöntötték az egyes kategóriák helyezettjeit, kiosztottak több különdíjat és ezúttal is két életműdíjat adományoztak a szervezők.

Több mint 30 elismerés talált gazdára a 11. Savaria Filmszemle zárónapján megrendezett gálán

Rekordszámú nevezés érkezett az idei Savaria Filmszemlére: 174 filmet küldtek be az alkotók a Kárpát-medence minden részéből. Az eltelt évek alatt a fesztivál egyre nagyobb kulturális jelentőségre tett szert.

Kollarik Tamás - zsűritag, filmrendező, egyetemi oktató

"Azért fontosak ezek a filmszemlék és a személyes találkozások, hogy valós kapcsolatok jöjjenek létre. A Savaria Filmszemle egyre fontosabb fesztivál, először talán helyi jelentősége volt, majd kihatott a Dunántúlra, mára pedig a határon túl is visszhangokat kelt."

Ezúttal három fő kategóriát hirdetett a szervező Savaria Filmakadémia Egyesület: irodalom, fotó- és filmművészet, színházművészet témakörben fogadták a legfrissebb műveket. Ezen kívül vártak diákfilmeket, idősekről szóló alkotások számára meghirdették az Egy életnyi tapasztalat című kategóriát, és a Mire jó az online tér? témakörben is szép számmal érkeztek filmek. Erős volt a mezőny.

Koltay Gábor - Balázs Béla-díjas filmrendező, zsűritag

"Jóval több mozi érkezett idén, amely a mi széles értelemben vett történelmünket akarja feltárni, ez lehet egy emberi életút, egy történelmi személyiségre való utalás, egy esemény feltárása vagy egy folyamat bemutatása. Sok ilyen dokumentumfilm érkezett, és ennek én nagyon örültem."

Idén is két életműdíjat adományoztak: Koltay Gábor filmrendezőt és Molnár Piroska színművészt ismerték el. Utóbbi videóüzenetet küldött a szemle közönségének.

"Nagyon nagy megtiszteltetés a díj, és köszönöm. Sajnálom, hogy csak ilyen formában tudok jelen lenni önök között."

Több mint harminc elismerés talált gazdára, díjazták az egyes kategóriák első három helyezettjét és több különdíjat is kiosztottak.