Hírek

Több mint 2500-an látogattak el a Vasi Skanzenbe húsvéthétfőn

2024. április 03., 16:23

Több mint 2500-an látogattak el a Vasi Skanzenbe húsvéthétfőn, ahol - a többi között - tradicionális tojásfestő technikákat bemutató foglalkozások és szabadtéri előadások idézték fel a hagyományos húsvét hangulatát. A gyerekek kipróbálhatták a zsákban futást, a pónilovaglást, a kosaras hintát és a különféle fajátékokat is.

Több mint 2500-an látogattak el a Vasi Skanzenbe húsvéthétfőn

Kellemes napsütéses idő várta a látogatókat a Vasi Skanzen szezonnyitó rendezvényén, húsvéthétfőn. A hagyományőrző programok széles választéka önfeledt szórakozási lehetőséget kínált minden korosztálynak.

Kmellár Viktória - intézményvezető - Vasi Skanzen Savaria Múzeum

“Talán a gyermekes családoknál a bábszínház, a bábelőadás az, ami az egyik legfontosabb - ez a kisgyermekes családokra vonatkozik - nagyobb gyerekeknél az ügyességi játékok, illetve mindenki általános kedvence, az állataink szoktak lenni.”

A Múzeumfalu pónija fáradhatatlanul utaztatta a gyerekeket, és a nyuszisimogató is egész nap rendelkezésre állt. Tucatnyi árus kínálta portékáit, a kézműves foglalkozásokon pedig négyféle tojásdíszítési technikát lehetett kipróbálni. A Gyöngyösfaluból érkezett Mária annak idején édesanyjától tanulta a tojásfestést, amit hagyományosan nagycsütörtökön és nagypénteken végeztek.

Tamásné Geröly Mária

“Régen főtt tojásra dolgoztak, mert azt, amit megírtak, azt nagyszombaton elvitték megszenteltetni a misére és azt utána elfogyasztotta a család. Méhviasszal írjuk a tojásokat. A szerszámokat a mi vidékünkön írókának nevezik. Ezt mártogatjuk a felolvasztott viaszba, és ezzel rajzoljuk a tojásra a motívumokat. Ez az első fázis, utána történik a festés.”

Kosaras hinta, fajátékok és zsákban futás - a szabadban számtalan szórakozási lehetőség közül választhattak a gyerekek. A tavaly augusztusban felújított Szima-malomban a vajaskeksz-díszítés rejtelmeibe avatták be az érdeklődőket.

Sziklai Szonja

“Mi azért jöttünk, gyönyörű az idő, nagyon jó itt a környezet és nagyon sok érdekes dolgot tudtunk itt kipróbálni és körülnézni. Most például egy ilyen vajas keksz készítést próbáltam ki itt a Nefelejcs desszert műhelynél, de nagyon tetszenek itt a höveji csipkék, meg a mögötte lévő hölgynél a tojásdíszítés is.”

A Szamóca Színházban Kozma Jucus interaktív előadása a gyerekeket és a felnőtteket is megnevettette:

“Vúúúúúúú… legalább egy üvöltés! Hú de jó, nagyon jó!!! Medve komám, ne is kérje…. jaj, mit láttam! Az erdőben három szörnyet, puska sem öli meg őket”

Jó hangulatban telt a locsolóvers-mondó verseny is:

“Bejártam a fél világot… - …locsolásért jár egy puszi”

A Kalimpa Színház és zenekar gyerekkoncertjén kortárs és klasszikus költők megzenésített verseivel zárult a program: