Vackor karácsonya
Újévi Operettgála

Hírek

Több mezőgazdasági telepet is végigrabolt egy román férfiakból álló bűnbanda

2023. július 21., 07:35

Az elkövetők egy gércei telepről 7,5 millió forint értékben vittek el monitorokat, de úgy tudjuk, nyolc másik helyre is betörtek.

Több mezőgazdasági telepet is végigrabolt egy román férfiakból álló bűnbanda

A 8-as főúton üldözik és állítják félre azt a személyautót, amelyben közvetlenül a lopás után tetten érték a román férfiakat. A gépkocsi átvizsgálása során a bűncselekmény elkövetéséhez használatos eszközöket, szerszámokat találtak és foglaltak le, a hátsó ülésen kesztyűk és símaszkok is voltak. Nem sokkal korábban a Vas vármegyei Gércén is jártak az elkövetők.

Marlovics Norbert - mezőgazdasági vállalkozó

“Tőlem eltulajdonítottak három GPS monitort, ami gyakorlatilag ezeknek a mai modern mezőgazdasági gépeknek úgy mondhatjuk, hogy az agya. Tehát ez vezérli. Az egyiket kombájnból szerelték ki, tehát az egész kombájn alkalmatlan volt a működésre, most kölcsön monitorral dolgozunk, azért hogy be tudjuk fejezni az aratást. Illetve a traktoroknál is ezek a monitorok vezérlik a hozzájuk kapcsolt vetőgépeket, stb… És ezek elég nagy értékűek.”

Uniós irányelv a precíziós mezőgazdasági gazdálkodás - mondja Marlovics Norbert. A modern GPS alapú technológiával ugyanis környezetbarát módon lehet kezelni a földeket.

Marlovics Norbert - mezőgazdasági vállalkozó

“Kamerás kapákkal dolgozunk, tehát gyakorlatilag olyan rendszerek vannak már, hogy a gyomirtózás helyett egy másodlagos gyomirtást úgy hajtunk végre ezekkel a rendszerekkel, hogy belemegy a sor közé a kapa. Ez a monitor, GSP rendszer egy műholdjel alapján érzékeli, hogy hol van pontosan. Két centi pontosan meghatározza a helyét. A traktor mozgását kiküszöbölve a kapát mozgatja jobbra-balra, úgyhogy gyakorlatilag az álló növénykultúra mellett két centire már elmegy a kapatest.”

Így szinte nem marad gyom a haszonnövény körül. Ehhez a munkához kellenek ezek a több tízmilliós technológiák, és úgy néz ki, ennek épül ki feketepiaca, ezért is lopják őket.