MNB
MNB - 2

Hírek

Több ezren fordultak meg a Savaria Történelmi Karnevál fő napján

2022. augusztus 29., 20:39

Megtelt a belváros szombaton, több ezren fordultak meg a Savaria Történelmi Karnevál fő napján az egyes fesztivál helyszíneken. A Fő téri vásár és a nagyszínpad, a Folkudvar, a Művészetek Utcája, valamint a Sörtér is igazi programkavalkáddal, kézműves termékekkel és finom falatokkal várta a karneválozókat.

Több ezren fordultak meg a Savaria Történelmi Karnevál fő napján

Bőrösök, textilesek, játék- és ékszerkészítők, faművesek, kosárfonók sokasága kínálta portékáit a Thököly utcában és a Fő téren. Bár a vásár szellősebb volt a korábbi években megszokottnál, látogatóból nem volt hiány: a forgatagban rengetegen nézelődtek, válogattak a standoknál. Volt, ahol villám karikatúra készült, kicsit odébb Nemere István és Nagy Natália dedikálta a könyveit.  

Nagy Natália - író, előadóművész

"Elhoztam a harmadik mesémet is, aminek a címe a Szénanáthás ló, eddig a Nap születésnapját és a Lufimesét hoztam minden évben, most már 12-13 éve járunk ide, és mindig jól érezzük magukat, kellemes. Édesek a gyerekek a szenátori, patrícius tógákban, nem is tudom, tunikákban, tógákban."

A vendéglátós bódék felől finom illatok szálltak, sokan megkóstolták a karnevál ízeit. Kelendő volt a kürtőskalács, a lángos, a langalló, a saslik és a változatos grillételek.

Fischer Máté - eladó

"Árulunk különböző sülteket, tarját, jércemellet, van sörben párolt csülkünk, malacpofa kerti zöldségekkel, minden nagyon finom, a közönség nagyon szereti, és örülünk, hogy itt lehetünk."

"Hölgyeim és uraim a következő a műsorszámunk egy életveszélyes mutatvány lesz."

A nagyszínpad előtt sokan kísérték figyelemmel a langaléta garabonciások előadását. A gólyalábas csapat visszatérő vendég a karneválon, mulatságos vásári komédiával készültek most is.

A Művészetek Utcájában felállított kis színpadon helyi előadók léptek fel hangulatos kamaraprodukciókkal. A látogatók közben egyedi alkotások közül válogathattak a keramikusok, grafikusok, képzőművészek asztalainál.Ezek a vegyes technikával készült képek Novák Ildikó munkái.

Novák Ildikó - képzőművész

"Én a kerámiatermékeimet hoztam, még tanulom a szakmát, de szívesen foglalkozom az agyaggal. Hoztam kiegészítőket, képeket és ékszereket."

A Berzsenyi téri Folkudvarban a magyar népzene és néptánc volt a főszereplő, Bognár Szilvi hazatért a karneválra, és többször is színpadra lépett a három nap alatt. Gyermekműsorában játékra hívta a közönséget.

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ is kitelepült a karneválra: bemutatkoztak a campus tudományterületei a pszichológiától a gépészmérnöki szakon át a sport- és rekreációig.

Lenkai Nóra - rektori biztos, ELTE-SEK

"Minden évben hagyomány, hogy itt kezdjük a beiskolázási kampányunkat, azért vonulunk ki az Iseum elé, és megmutatjuk a tudományterületeket, amik itt vannak nálunk a Savaria Egyetemi Központban."

A Sörtér volt az egyik legnépszerűbb helyszín, kedvelt zenekarokkal, ismert slágerekkel és kézműves sörökkel teltek a délutánok és az esték. Szombaton az Isis Big Band játszott a nagyszámú közönségnek.

A karnevál egyik fő fellépője, a Vad Fruttik szombaton este adott koncertet a Forum Színpadon. Megtelt a Fő tér, sokan voltak kíváncsiak rájuk. Az énekes, Likó Marci Szombathelyre járt főiskolára, most visszatért a városba, és alaposan megénekeltette a közönséget.