Hírek

Több ezer szombathelyi általános- és középiskolásnak ért véget a 2021/2022-es tanév

2022. június 16., 22:05

A diákok 181 napot jártak iskolába, és már nagyon várták a nyári szünetet. A Neumann János Általános Iskola tanévzáró ünnepségén 524 tanuló kapott bizonyítványt, és 17 ukrán gyermek is elköszönt a tanévtől, akik menekültként érkeztek Szombathelyre, és hónapokig tanultak az intézmény falai között.

 

Több ezer szombathelyi általános- és középiskolásnak ért véget a 2021/2022-es tanév

"Arra születtünk...induljunk tovább."

Dallal, verssel köszöntek el a tanévtől a Neumann-iskola diákjai és tanárai a szerdai évzárón.

Több szempontból is rendhagyó volt a 2021/2022-es év: az első felét karantén és betegség nehezítette, a tavaszi hónapokra pedig az ukrán-orosz helyzet nyomta rá a bélyegét. Az iskola 17 menekült gyermeket fogadott be a háború sújtotta övezetből. Bár egyikük sem beszél magyarul, szépen beilleszkedtek az iskola életébe, és az évzárón ők is átvehették a bizonyítványukat.

Kiss-Geosits Beatrix - igazgató, Neumann János Általános Iskola
"Az oktatásukat úgy építettük fel, hogy sokat tanultak magyarul, ismerkedtek, játszottak, együtt voltak és barátkoztak a magyar gyerekekkel az ének, testnevelés, vizuális kultúra tárgyakon és a napköziben, szabadidős tevékenységben. Sok kisgyermek barátokat szerzett a helybélieknél."

A nyelvi akadályokat sikeresen áthidalták, hiszen orosz szakos és ukrán anyanyelvű tanárnő is tanít az iskolában, sőt, egy menekült kárpátaljai tanárnőt is fel tudtak venni óraadóként. Ha úgy alakul, szeptemberben visszavárják az ukrán gyerekeket, mert nagyon megszerették egymást - fogalmazott az igazgató. 78 nyolcadikos diák ballagott el, velük együtt 524 neumannos diák várja a nyári vakációt.

Szekér Bence - 5.b osztályos tanuló
"Először nehéz volt beleszokni a fölsős rendszerbe, de tanév végére már beleszoktunk, és elég jó volt, a bizonyítványom pedig kitűnő lett. Mivel töltöd a nyarat? Edzésekre járok, megyünk nyaralni majd Budapestre, Balatonra."

Mihók Boglárka - 5.b osztályos tanuló
"A bizonyítványom szerintem nagyon jó lesz, egy négyesem lesz, és nagyon vicces volt ez a tanév. Mivel töltöd a nyarat, tudod-e már? Megyek három táborba, megyek a nővéremékhez, másik testvéremhez, ezzel fogom tölteni a nyaramat."

Az osztályfőnökök csupa jó tanáccsal látták el a gyerekeket a szünidőre.

Kiss Szilárd - osztályfőnök
"Azt kívántam mindenkinek, hogy pihenje ki magát, játssza ki magát, pihenjék ki ezt az évet. Azért ha belegondolunk, hogy reggel fél 8-tól délután 4-ig itt vannak, mint egy felnőtt, 8 órás műszakot nyomnak le, nagy pihenésre van szükségük ahhoz, hogy frissen tudják kezdeni a szeptembert."

A tanévzárón köszöntötték az iskola legjobb tanulóját: Varga Máté Zoltánnak nyolc éven át minden bizonyítványa kitűnő volt. Egy a tantesültet által dedikált labdát kapott ajándékba, hiszen nagy kedvence a foci. Jutalmat vehettek át az országos és megyei tanulmányi- illetve sportversenyeken kiemelkedő eredményt elért diákok. Elhivatott munkájáért több pedagógus is oklevelet vehetett át, elbúcsúztak nyugdíjba vonuló kollégájuktól, és átadták az Év Tanára elismerést, ezúttal Vida Anikónak.

A gyerekek szeptember elsején, csütörtökön találkoznak majd egymással újra.

"A 2021-22-es tanévet hivatalosan is bezárom."

A 2022/2023-as tanév különleges lesz, hiszen 60. jubileumát ünnepli a Neumann-iskola.