Hírek

Tizedik alkalommal rendezik meg a Skandináv Filmfesztivált Szombathelyen

2023. október 13., 08:30

Tizedik alkalommal rendezik meg a Skandináv Filmfesztivált Szombathelyen. A vetítéssk csütörtökön kezdődtek és szerdáig tartanam a Savaria moziban. Hét filmet láthat a közönség, a felhozatal vegyes. Családi drámák, horrorfilmek is peregnek a vásznon.

Tizedik alkalommal rendezik meg a Skandináv Filmfesztivált Szombathelyen

Hét filmet vetítenek a 10. alkalommal megrendezett Skandináv Filmfesztiválon. A felhozatal változatos, lesznek vérfagyasztó és kacagtató családi művek, valamint egy dokumentumfilm is szerepel a programban. A fesztivál csütörtökön indult, és egészen szerdáig tart.

Mayer Rudolf - mozgókép szakági vezető, AGORA

“Azért izgalmas ez a sorozat, mert ebből 3 film a 7-ből premierelőtti vetítés lesz, de lesznek olyan filmek is, amiket már bemutattunk, dehát a nagy érdeklődésre való tekintettel ismét vetíteni fogjuk. Ilyen például a mégegy kört mindenkinek. Hogy miért tartunk skandináv filmnapokat? Hogyha az európai filmgyártást nézzük, akkor a skandináv filmgyártás kiemelkedően jó, hát a francia mellett olyan helyi támogatások vannak, amelyek miatt ugye kitűnő filmek születtek az elmúlt 30 évben, és hát a filmgyártásnak Skandináviában vannak hagyományai.”

Visszahozzák például a Ház, amit Jack épített című horror-drámát, ami nagy sikert aratott 2018-ban. Az Apák és anyák című családi drámát premier előtt vetítik. A héten azonban nemcsak skandináv filmeket nézhetünk a moziban, az európai alkotások mellett helyet kapnak az amerikai produkciók is. A következő években kevesebb hollywoodi mű bemutatójára számíthatunk, ugyanis a forgatókönyvírók hónapok óta tartó sztrájkja hatással lesz a hazai filmforgalmazásra is.

Mayer Rudolf - mozgókép szakági vezető, AGORA

“Időről-időre előfordulnak ilyen események Hollywoodban, hogy most ugye a forgatókönyvírók léptek sztrájkba, ennek két oka volt. Fizetésemelést szerettek volna, a másik pedig a mesterséges intelligencia olyan mértékben tör előre, ami kezelhetetlen problémává vált. Az a baj, hogy ilyenkor csúsznak a filmbemutatók. Hát nyilván úgy kell elképzelni a hollywoody filmgyárakat, hogy egy filmnek az előkészítése az több éven keresztül zajlik, és utána pillanatok alatt leforgatják a filmet, és nyilván ennek a hatása majd jövőre és az azt követő években fog rendkívüli módon érződni a mozikban.”

Filmes szakemberek a következő években az európai filmgyártás felfutására számítanak.