Hírek

Tíz országból érkeztek hallgatók a Kőszegi nyári egyetemre

2019. július 03., 14:38

A rendezvény közel negyedszázados, mindig Európa és Közép-Európa viszonya állt a fókuszában. Idén a harminc éve megtörtént rendszerváltozás hatása, valamint a kontinens jövője volt a fő téma.

Tíz országból érkeztek hallgatók a Kőszegi nyári egyetemre

A holland előadó annak a kutatócsoportnak a tagja, amely Európa lehetséges jövőjéről állított össze különböző forgatókönyveket. A 24. Nyári Egyetemnek ez az egyik fő témája. 10 országból 26 fiatal vesz részt a neves kutatók, politikusok, mozgalmárok workshopjain.

Agárdi Izabella – kutató, Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete-IASK
Az már az utóbbi évek tapasztalata, hogy nem elégednek meg azzal, ha csak felvázoljuk a problémákat, a kríziseket, hanem rengeteg idejük idejük van arra, hogy alternatívákat kínáljunk nekik, és lehetséges stratégiákat. 8.48

Az nyári egyetem végén a hallgatók maguk is felvázolnak majd egy lehetséges európai jövőképet. A rendezvény fókuszában kezdetektől Európa és Közép-Európa viszonya állt.

Miszlivetz Ferenc – főigazgató, Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete-IASK
Idén 30 éve, hogy 1989-ben leomlott a berlini fal, és a mi magyarországi, lengyel mozgalmaink úgymond sikert arattak, és úgy gondoltuk, hogy erről meg kell emlékezni, de nem nosztalgiázunk, hanem akkori résztvevőket hívunk, politikusokat, diplomatákat, mozgalmárokat. 1.02

Az egyik előadó, a lengyel Szolidaritás mozgalom volt vezetője Ukrajnában is tart szemináriumokat arról, miként lehetne alkalmazni ott a civil társadalmi önszerveződés modelljét.

Zbigniew Bujak - a Szolidaritás volt vezetője
Amikor elkezdtük a Szolidaritást szervezni, mindenhonnan jöttek hozzánk Európából, és mindenhol mások voltak a problémák. A szakszervezeti mozgalom XIX. századi eredetű intézmény, a szolidaritás viszont egy modern jelenség. Az európai társadalmak különböznek egymástól, de az önszerveződés általános érvényű.

A nyári egyetem fontos célja a kutatók és a fiatalok találkozása. A rendezvénysorozat a közös gondolkodáson kívül kulturális programokat is kínál a résztvevőknek.