Hírek

Tíz gyűjtő mutatja be változatos témájú képeslapjait a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2023. július 10., 19:00

Assissi Szent Ferenc élete, Sopron vármegye települései, Berlin négy arca - tíz gyűjtő mutatja be változatos témájú képeslapjait a Berzsenyi Dániel Könyvtárban szombaton megnyílt kiállításon. A legifjabb gyűjtő 7 esztendős, ő állatos képeslapokat válogatott a tárlatra, amely augusztus 3-ig várja az érdeklődőket.

Tíz gyűjtő mutatja be változatos témájú képeslapjait a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

1989. augusztus 20-án alakult meg a Képeslevelezőlap-gyűjtők Országos Egyesülete a szombathelyi Péterfy-kollégium klubjában, Kőszegfalviné Pajor Klára vezetésével. Céljuk, hogy fejlesszék a gyűjtői kultúrát, és gyarapítsák a tagok gyűjteményeit.

Kőszegfalviné Pajor Klára - elnök, Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete
"Az egyesületben most 62 fő van, a Facebook-oldalunkon aktívak a fiatalok, ott több mint 400 fiatal regisztrált."

Időről időre kiállításon is bemutatkoznak, 2012 óta a Berzsenyi Dániel Könyvtár a helyszín. Az intézmény helyismereti gyűjteményében is több képeslap található, ami értékes forrásanyag - mondta a megnyitón a könyvtárigazgató.

Baráthné Molnár Mónika - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
"Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjteményéből 4000 ezer db vasi vonatkozású képeslap került a könyvtár gyűjteményébe, és ezt mindig igyekszem hangsúlyozni, hogy ennek mekkora jelentősége van."

A most mintegy 50 m2-en bemutatott képeslapok témája is változatos: népviseletek, Sopron vármegye kistelepülései, Madách Imre és Csokonai Vitéz Mihály élete, a ferencesek hazai története, a bányászat múltja is látható a kártyákon. Ezeken a tablókon pedig érdekes hátlapok szerepelnek: szép írásképek, különleges bélyegzők, de még az ökölvívó válogatott hazaiaknak szánt üdvözlete is olvasható Papp Laci és Gedó György aláírásával. A fiatal budapesti gyűjtő 11 évesen jutott hozzá az első képeslapjához, azóta már több tízezer darabot számlál a gyűjteménye, köztük olyan különlegességek is vannak, mint a Lassú Gizinek gyorsírással írt üzenet.

Papp Miklós
"Nekem nagyon-nagyon korán kedvesek lettek a hátoldalak, akár a címző, a címzett, a bélyegzők, a szép írásképek világa legalább annyira el tudott varázsolni, mint az előlap, és ezzel kisebbségben vagyok a gyűjtők között."

A legifjabb gyűjtő 7 esztendős. Szlovéniából, Lendváról érkezett. Állatos képeslapokat válogatott a kiállításra, kedvencei az oroszlánok, de majmok, delfinek, kutyák is szerepelnek a lapokon.  

Benjamin Horvat
"Az, hogy sok kép volt, és az állatok szépek tudnak lenni, meg az építmények is. Szóvaél a nagypapámtól kezdtem el gyűjteni, mert neki egy nagy doboznyi volt, azt mondta, válogassak, melyik kell nekem, el is vittem mindegyiket."

Szombat délután csereberével és közgyűléssel folytatódott a program. Az egyesület jövőre ünnepli alapításának 35. évfordulóját, a jeles alkalomra jubileumi rendezvénnyel készülnek. A képeslapkiállítás augusztus 3-ig, a könyvtár nyitva tartási idejében látogatható.