Hírek

Textilmúzeum nyílt Kőszegen

2011. augusztus 03., 13:54

 A kiállítóhely a város könnyűiparának állít emléket, amely évekkel ezelőtt közel 3000 embernek adott munkát. A tárlókban fonalak, anyagminták és szövödei alkatrészek tekinthetők meg, a plakátokon pedig a kőszegi textilipar történetét lehet nyomon követni. A tárgyakat, régi fotókat az egykori dolgozóktól gyűjtötték össze.

Textilmúzeum nyílt Kőszegen

Kiss Lászlóné 1957 márciusában került a kőszegi posztógyárhoz, 16 évesen. Évtizedekig ott dolgozott, ma pedig nyugdíjasként az üzem maradványainak szomszédságában nyílt textiltörténeti kiállításon kalauzolja a látogatókat.

Kőszegen komoly múltja van a textilművességnek: írásos emlékek bizonyítják, hogy 1504-ben céhbe tömörültek a vászonszövő takácsok. A bútorszövetgyár 1880-ban épült, kezdetben gobelin-szerű ágy- és asztalterítők készültek itt. A termelés csúcsán közel ezren dolgoztak itt. A posztógyárat 1918-ban alapították, a 80-as évek elején 1300 embernek adott munkát.

Kiss Lászlóné - nyugdíjas posztógyári dolgozó
"A kollektíva összetartó volt, dinasztiák nőttek itt fel, és a mai napig összetartóak, akikkel együtt dolgoztunk. Nyugdíjas klubunk is van, és nap mint nap találkozunk."

A posztereken fényképek és történeti összefoglaló szövegek, a tárlókban anyagminták, alkatrészek, fonalak, szövetdarabok állítanak emléket az üzemeknek. A textilipar hanyátlásával eladták, majd bezárták azokat, a posztógyárat 2008-ban földig rombolták. A múzeum három hete nyílt, eddiog jellemzően volt dolgozók és családtagjaik keresték fel. A kiállítás hetente kétszer, csütörtökön és szombaton látogatható ingyenesen.