Hírek

Test és lélek a Habsburgok árnyékában - bemutatták Keppel Csilla történész kötetét

2023. június 02., 10:12

Test és lélek a Habsburgok árnyékában - bemutatták Keppel Csilla történész kötetét szerdán a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A kiadvány a szombathelyi kórház történetét mutatja be, forrásai egészen 1823-ig nyúlnak vissza.

Test és lélek a Habsburgok árnyékában - bemutatták Keppel Csilla történész kötetét

1823-ban az Emberbaráti Egylet nyitotta meg az első olyan magánkórházat Szombathelyen, amely már nem elfekvőként működött, hanem a betegek gyógyítására specializálódott. Keppel Csilla nagyapja, Smidt Lajos sebész 1946-tól három éven át elnökként irányította az egyletet, és ő volt az intézmény utolsó igazgatója. Megmentette a kórház fontos dokumentumait, amelyek most a Smidt Múzeum gyűjteményét gazdagítják. Történész unokája a Test és lélek a Habsburgok árnyékában című kötetéhez ezeket a forrásokat használta fel.

Keppel Csilla - történész, muzeológus

“A Szombathelyi Emberbaráti Egylet kórházának a protokollumai, azok hogyha elkezdi az ember olvasni, több hónapon keresztül igénybe veszi az ember munkaidejét, munkaerejét, így erre soha nem került sor, és gyakorlatilag én egy szülési szabadságot használtam föl arra, hogy ezeket az egyleti jegyzőkönyveket átolvassam, feldolgozzam és közzétegyem.”

A kötetet szerdán mutatták be a Berzsenyi Dániel Könyvtár dísztermében. Elsőként László Győző köszöntötte a megjelenteket.

László Győző - alpolgármester

“Egy komplex szakmai és lenyűgözően érdekes alkotást tarthatunk majd a kezünkben, mely egyszerre tudományos munka, helytörténeti alkotás és izgalmas olvasmány is egyben. Köszönet a kutatásért, a szakmai munkáért és azért, hogy ezzel az alkotással Szombathely történetének fontos szegmenség ismerhetjük meg.”

A könyvbemutatót Goda Máté egyetemi hallgató verssel, Káldy Márton, a Művészeti Szakgimnázium növendéke hegedűszóval színesítette.

A szerző maga beszélt a kötetről. Összefoglalta kutatásait, bemutatta néhány értékes forrásanyagát, és elmondta, mi inspirálta a könyv elkészítésére. A bemutatót pódiumbeszélgetés követte, Horváth Boldizsár professzor, orvostörténeti kutató, Fűzfa Balázs irodalomtörténész és Keppel Csilla részvételével, Spiegler-Kutasi Nikoletta könyvtáros vezetésével.