Hírek

Tesla musical sajtótájékoztató

2022. szeptember 15., 21:56

Októberben Szombathelyen is bemutatják az ország legnagyobb és leglátványosabb utazó színpadi produkcióját, a Nikola Tesla életéről készült Végtelen Energia című musicalt. A darab magyar szerzők műve: szövegírója Müller Péter Sziámi, zenéjét Sebestyén Áron, Fonogram-díjas zeneszerző komponálta. A nézők felemelő kulturális élményre és izgalmas, 21. századi látványvilágra számíthatnak. Az előadásról sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők és az alkotók kedden az Aréna Savariában.

Tesla musical sajtótájékoztató

Nikola Tesla, a szerb születésű korszakos zseni, feltaláló izgalmas életét vitte színpadra az alkotói gárda a kétórás szuperprodukcióban.
A Végtelen energia című nagyszabású produkciót a 2020-as premier óta számos helyen bemutatták már, kirobbanó sikerrel. Október 5-én Szombathelyre érkezik az utazó társulat, este 7 órai kezdettel az Aréna Savariában lesz látható a musical, amiről külön kedvcsináló sajtótájékoztatót is tartottak. Nyitó mozzanatként Tesla számos találmánya közül kettőt, a feszültségmegosztót és a szikrainduktort mutatta be Nemes József, az ELTE Savaria Egyetemi Központ egyetemi docense.

"Ez az elektromos ív a mai belsőégésű motoroknál a gyertyánál használjuk ki."

A produkció ötlete négy évvel ezelőtt született meg.

Vona Tibor - producer, ötletgazda, TBG Production Kft.
"Ez ma Magyarország csúcs, legjobb utaztatható turné produkciója, ami magyar alkotók tollából, műhelyéből született."

Az író Egressy Zoltán, aki a Weöres Sándor Színház nyitódarabját, a 9700-at is jegyzi. A szerző elmondta, hogy Tesla életének főbb mozzanatai, leghíresebb találmányai, magyarországi kötődése és Edisonnal való konfliktusa is megjelenik az előadásban.

Egressy Zoltán - író
"Nagyon sok fikció is van benne, de alapvetően Tesla élete alapján íródott, van egy olyan küldetése is, túl azon, hogy világslágerek szólnak benne, és remek a koreográfia, és talán a szöveg sem rossz, hogy keveset tudnak Tesláról az emberek, Edison sokkal híresebb Magyarországon."

A Végtelen energia egy emberi történet, Tesla izgalmas és misztikus figurájával a középpontban, fogalmazott Müller Péter Sziámi dramaturg. A történetből nem hiányozhat a szerelmi szál sem.

Müller Péter "Sziámi" - dramaturg
"A Szigeti Antalnak az unokahúgával volt egy próbálkozása, és milyen táncdráma és musical az, amiben nincs szerelmi szál, ezt beépítettük, nem nagyon eltávolodva a valóságból."

Különleges zenei világ született, tele elektromos hangeffektekkel, utalva Tesla találmányaira. A fiatal zeneszerző első színpadi munkája volt ez a darab.

Sebestyén Áron - zeneszerző
"Nagyon könnyű dolgom volt, mert nagyon inspiráló a szereplő, misztikus, izgalmas emberről van szó, mindent bele lehetett tenni zeneileg, ami borzongatja a nézőket."

A szuperprodukciót kivételes látványvilág jellemzi. 

Horváth Soma - alpolgármester
"A tánc és a színház élménye mellett nagyon komoly látványban lesz részünk, mert 76 m2-nyi LED-fal lesz, ami a végtelen energiát sugározza majd felénk."

A produkció az AGORA szervezésében érkezik Szombathelyre, jegyeket a sportház jegyirodájában személyesen, vagy az agorasavaria.hu-n online is lehet váltani, hívta fel a figyelmet Horváth Zoltán ügyvezető.
Teslát Mikola Gergő alakítja, a darab rendezője Radó Denise. A 71 fős turnéstáb a darab címének megfelelően óriási energiákat mozgat meg minden alkalommal, hogy kiszolgálja a nézőket.