Hírek

Teltházas érdeklődés kísérte az ELTE Pedagógiai és Pszichológia Kar sportszakmai napját

2022. november 24., 19:06

Teltházas érdeklődés kísérte az ELTE Pedagógiai és Pszichológia Kar sportszakmai napját. A rendezvény ezúttal a valamennyi sportágat érintő mentális felkészültséget állította a középpontba. A kerekasztal-beszélgetések mellett váltóversenyt és házi kosárlabda bajnokságot is szerveztek.

Teltházas érdeklődés kísérte az ELTE Pedagógiai és Pszichológia Kar sportszakmai napját

Szerdán rendezte meg hagyományos sportszakmai napját az ELTE Sporttudományi Intézete. A rendezvény minden alkalommal egy adott témára épül. A program idén a "Mentális mentalitás - Tapasztalatok és személyes élmények a sportpszichológiai támogatásról" címet kapta, ezúttal tehát a felkészülés és a sikerrel járó pszichológiai terhek álltak. Kerekasztal-beszélgetésen Berki Krisztiánt kérdezhették az érdeklődők, aki amellett, hogy olimpiai bajnok tornász, elismert sportpszichológus is. 

Berki Krisztián - olimpiai bajnok tornász
- Nyilván a versenyzői múltamból hozom a legtöbb információt és tapasztalatot. Igazság szerint nekem is rá kellett ébrednem - egy sikertelen kvalifikációs világbajnokság után - hogy mi az a plusz dolog, ami segíthet akár egy olimpiai arany elérésében. S ugye a másik vendég Lénárt Ágota volt, akivel utána elég hosszú időn keresztül együtt tudtunk dolgozni és tényleg a mai napig azt vallom, hogy nagyon fontos - nemcsak a sportban, hanem a civil szférában is - a mentális higiénia és hogy ha valamit könnyebben tudunk mentálisan kezelni, akkor az fizikálisan is, a gyakorlatban is megmutatkozik.

A szakmai napon elhangzott, hogy egy kiemelkedő sporteredményhez ma már nem elegendő a megfelelő fizikum. A folyamatos fejlődés érdekében valamennyi sportágban fontos a mentális felkészültség is. Ezt a női vízilabda válogatott szakmai stábjának tagjaként Gurisatti Lilla is megtapasztalta.

Gurisatti Lilla - sportpszichológus
- Azt hiszem ez nagyon-nagyon kulcsfontosságú, hogy akármennyire úgy látja, hogy a helyzet reménytelen, soha ne használja azt, hogy "soha" vagy "mindig", mert ez a "mindig én vesztek" vagy "soha nem nyerek" ez egy olyan mentalitást eredményez, ami ugye a vesztők stílusa.

A kerekasztal-beszélgetés végén a hallgatók kérdezhették a vendégeket. A sportszakmai nap második felében a gyakorlaté volt a főszerep. Előbb az elsőéves hallgatók váltóversenyét bonyolították le, majd házi kosárlabda-bajnokságot rendeztek a tanári kar bevonásával.