Hírek

Tavalyhoz hasonlóan a járványügyi korlátozások árnyékában telt az idei húsvét is

2021. április 06., 14:07

Nem lehetett közösségi programokat tartani, és az Operatív Törzs azt kérte, a családok is inkább csak szűk körben, a rokonlátogatásokat mellőzve ünnepeljenek. A Savaria Múzeum hagyományos húsvéti rendezvényei online térbe költöztek: az érdeklődők a videó-összeállításokból megismerhették az ünnephez kötődő Vas megyei néphagyományokat, süthettek-főzhettek, kézműveskedhettek is.

 

Tavalyhoz hasonlóan a járványügyi korlátozások árnyékában telt az idei húsvét is

Elmaradt a húsvéti vásár, a Fő téren nyuszidíszek emlékeztettek az ünnepek közeledtére. Nemény András polgármester vasárnap Facebook-videóban köszöntötte a szombathelyieket. Mint mondta, a húsvét jelentése a megújulás, újjászületés, amire óriási szükségünk lenne már az elmúlt egy év után. Tavalyi köszöntőjében is azt kérte, vigyázzunk egymásra, és próbáljuk belül megélni az ünnepet.

Nemény András - polgármester
"Sajnos egy év után ez nem változott, ugyanezeket tudom elmondani....Szombathelyen."

A Savaria Múzeum Facebook-oldalán tett közzé húsvéti videókat. Horváth Sándor néprajzkutató olyan - a nagyböjthöz és a feltámadás ünnepéhez kötődő - vasi néphagyományokról beszélt mint az archaikus imák, a csörgetülés, vagy az örömtüzek gyújtása.

Horváth Sándor - néprajzkutató
"A mai napig főleg a határmenti településeken jellemző ... égnek ezek a tüzek."

Kiderült az is, hogyan locsolkodtak a falusiak húsvét hétfőn, és miképp vált a díszített tojás az ünnep egyik legfőbb jelképévé.

"Most egy csillagos mintát....kidíszítem."

A tojásírás fortélyait a gyöngyösfalui Tamásné Geröly Mária ismertette, aki negyven éve foglalkozik ezzel a díszítési móddal, az alapokat édesanyjától tanulta. Érdekesség, hogy falujában a írókázás, míg a szomszédos Gencsapátiban a tojáskarcolás vált hagyománnyá. A viasszal felvitt jellegzetes minták a festést és olvasztást követően rajzolódnak ki.

"Figyelem kívülről, mikor kezd a viasz a tojáson......ez egy varázslat."

A Smidt Múzeum "Egy szelet Szombathely" című kiállításából bemutatták Heinz Gyula cukrászmester részletgazdag húsvéti öntőformáit, majd a vállalkozó szelleműek zabpelyhes répasütit készíthettek színes cukormázzal.

A többhagymás töltött tojás és a díszes húsvéti sütemények receptjét is megismerhették a nézők.

Készült tojásfadísz és sárkánytojás, végül pedig a Vasi Skanzen rackái hozták el húsvéti üdvözletüket.