Hírek

Társasházi tudnivalók

2011. március 22., 14:15
Hogyan lehet az energiaköltségeket csökkenteni? Milyen hitelkonstrukciók vehetők igénybe egy társasház felújításakor? Többek közt ezekre a kérdésekre kaphattak választ a társasházak kezelői egy szombathelyi konferencián.
 
 
 
Társasházi tudnivalók

A társasházkezelők munkájának elismeréseképpen a Társasházi Háztartás című szaklap megalapította az energiahatékonysági díjat. Az  a személy kaphatja, akinek a kezelésében lévő házaknál példamutató felújításokat hajtottak végre. Ezúttal Beliznay Pálné, a BEM Lakásszövetkezet elnöke vehette át a díjat. 
 
Beliznay Pálné - elnök, BEM Lakásszövetkezet
"Mindenhol azt halljuk, hogy energiát kell megtakarítani. Itt elsősorban a fejekben kellett és kell rendet rakni, mert nehezen tudják a lakók megérteni, hogy annak eredményeként, hogy energiát tudjanak megtakarítani, őnekik is kell valamit tenni."
 

A lakásszövetkezet kezelésében lévő házak folyamatosan újulnak meg. A legelső felújított ház adatai alapján eddig több mint 30 százalék energiát sikerült megtakarítani egy Váci utcai társasháznak. A házkezelők egyik fontos feladata, hogy minél gyorsabban átálljanak az energiatakarékos fogyasztásra. Ennek a legjobb módja, a régi épületek felújítása - mondta el a lap főszerkesztője.


 
Meichl Mátyás - főszerkesztő, Társasházak és a társasházkezelők lapja
"Lehet, hogy egy házban nincs meg a képesség, hogy ezt megvalósítsa, vagy éppen egy pályázatra várnak, ami még nincs kiírva, de egy biztos: a koncentrálásnak meg kell kezdődnie, hogy ezek a folyamatok beindulhassanak."
 

Épp ezért kiemelten fontos, hogy a társasházkezelők megszilárdítsák a közös költség fizetési fegyelmet. Annak a háznak, amelynek sok a kintlévősége egyik bank sem ad forrást a fejlesztésekhez - hangzott el a tájékoztatón. Ráadásul az új társasházi törvény szerint, ha egy lakó 3 hónapon át nem fizeti a közös költséget, lakását jelzáloggal is terhelhetik.