Hírek

Táncoló diákokkal telt meg a Fő tér

2023. május 19., 17:21

A Quadrille-t több országban is bemutatják egy időben, a Guinness-rekordok könyvében szinkrontánc kategóriában ez a rendezvény a legnagyobb a világon. Magyarországon Szombathely a kizárólagos helyszín.

Táncoló diákokkal telt meg a Fő tér

Diákok gyülekeztek a Szentháromság szobor körül, hogy eltáncolják a francia négyest Johann Strauss Denevér című operettjéből. A fiatalok kedvéért még a nap is kisütött.

Nemény András - polgármester
“400 diák, 10 iskola, 24 támogató és 1 tánc. Egy olyan tánc, amelyik összeköt sok mindent. Összeköt országokat, összeköt városokat, összeköt korokat is, hiszen ha belegondolunk, hogy a napóleoni időkből indult ez a tánc, és most itt Szombathelyen, Szombathely Fő terén fog megjelenni, és azt gondolom, hogy ennél nagyszerűbb dolog nincsen.”

A polgármesteri köszöntő után Nemény András és Horváth Soma alpolgármester a déli harangszóval egy ütemben, sípszóval indította el a táncot.

A Quadrille Európai Táncfesztiválon a tanulók köszöntik érettségiző diáktársaikat.

Baranyai Levente
“Szerintem ez egy jó rendezvény, mert így legalább a város látja, hogy mennyire jók itt az iskolások, mennyire ügyesek vagyunk, mennyire szépek.”
Suborics Zora
“Mi nagyon fontosnak tartjuk ezt, mert csapatépítésnek is számít, és jobban összehozta igazából a csapatunkat, mivel az első évben nem sokat voltunk együtt ugye a koronavírus miatt, és igazából így sokkal jobban érezzük magunkat. Nincsen iskola se, de vicces is meg igazából jó programnak számít. Meg nekünk van egy óra az iskolában amikor ugyanígy táncolunk, de nagyon szeretjük, meg együtt van a csapat így igazából.”

Az előző évekhez hasonlóan a koreográfiát Rimányi Judit tanította be a fiataloknak.

Rimányi Judit - táncpedagógus
“Két csoportban tanulták meg, tehát azért már elég sokszor meg kellett tanítanom, tehát részemről rutinosan megy a dolog. A gyerekek pedig azért voltak itt, hogy megtanulják, tehát ezért elég komolyan vették, és így könnyen tudtunk haladni.”

A kezdeményezés 2005-ben Szlovéniából indult, egyidőben előadott szinkrontánc kategóriában ez a legnagyobb rendezvény a világon. Ezúttal is rekordra készültek, a produkciót kamerával rögzítették, és jegyzőkönyvet vettek fel a résztvevők számáról.