Hírek

Szűrések éjszakája

2014. április 29., 11:12

Mammográfiás szűrésre is lehetőség volt pénteken, a Szűrések Éjszakáján. A Markusovszky Kórházban várták meghosszabbított rendelési idővel a nőket. Az első alkalommal megrendezett országos program célja a megelőzés, az időben történő felismerés. A résztvevők vérnyomásmérésen és diabétesz szűrésen is részt vehettek.

Szűrések éjszakája

Pénteken a szokásos rendelési időn túl, egészen este 8 óráig várták a nőket mammográfiás szűrésre a Markusovszky Kórházban. Több mint 10 éve folyik hazánkban a szervezett népegészségügyi szűrés, hogy segítse a betegség korai felismerését. A kezdeti időszakban Vas megyében magas volt a részvételi arány, 70% körüli. Ám az elmúlt időszakban egyre kevesebben jelentkeznek a hívásra. Az országos akció célja éppen az volt, hogy új lendületet adjon a programnak és a nők felismerjék a szűrés fontosságát.

Stánitz Éva - megyei tiszti főorvos
“Összesen 104 hölgyet hívtunk a szűrésre. Nem mondhatom nagyon sikeresnek, mindössze 20-an jelentek meg. Ami még nagyobb probléma hogy 60 olyan személy van aki az elmúlt 2 évben sem járt szűrésen. Ez  a másodbehívás. Közül csak 1 személy jelent meg.”

Ez volt az első országos akció. Más programokat is szerveznek majd, hogy tudatosítsák: a rendszeres szűréssel időben felismerhető a betegség. A korai stádiumban gyógyítható is. A részvételt segítheti, egy előkészítés alatt álló törvénytervezet, amely meghatározná, hogy a mammográfiás szűrésre behívott nőket a munkahelyükön az adott napon milyen kedvezmények illetnék meg.  A hétvégi szűrésen még vérnyomásmérésre is lehetőség volt, a 2 típusú cukorbetegséggel kapcsolatban kérdőívet tölthettek ki a megjelentek, diétás tanácsadást is tartottak. Várhatóan ősszel újra lesz szűrések éjszakája.