Hírek

Szórakozni biztonságosan

2011. március 17., 15:33
Szerdán lépett életbe az a kormányrendelet, amely szigorítja a szórakozóhelyek működési feltételeit. A jogszabályt azután szigorították, hogy január közepén a budapesti West-Balkánban kitört pánik során 3 fiatal vesztette életét.
Szórakozni biztonságosan

Ha baj van, ezen a csak kifelé nyíló ajtón gyorsan tudnak távozni a vendégek erről a szórakozóhelyról. 720 fiatal bulizhat itt egyszerre, erre kapott engedélyt az üzemeltető. Az évek során fokozatosan alakították ki a biztonságos működés feltételeit.

Várkonyi Péter - üzletvezető, Romkert Disco
"Nálunk a beléptetőrendszer, a kamerarendszer, az ajtók és a személyzet képzése mind a biztonságot szolgálja."


Ezt a diszkót is ellenőrizték már a szakhatóságok, akárcsak a város többi szórakozóhelyét - jóval a rendelet életbe lépése előtt.

Dr. Szele Györgyi - igazgatási osztályvezető
"Szombathelyen a polgármester úr kezdeményezésére már a tragédia után elindult egy ellenőrzés sorozat, ugyanazzal a metodikával, amit most a jogszabály előír."


Kirívó szabálytalansággal nem találkoztak az ellenőrzés során. Amit kifogásoltak, azt a tulajdonosok javarészt már pótolták.

Roboz József - mb. tűzmegelőzési osztályvezető
"Általában a kiürítés számítással voltak adósak, nem voltak pontosak, megfelelőek. Volt, amikor az útvonal kijelölések hiányoztak. Ezek voltak a leggyakrabban előforduló hiányosságok."


A vendéglátóhelyeken háromszáz, szabadtéren pedig ezer főnél nagyobb rendezvényeket már csak engedély birtokában szervezhetnek. Azt pedig csak hatósági vizsgálatok után kaphatják meg az igénylők. A rendelet az alkalmi programok rendezését is szigorú feltételekhez köti. Hogy melyek ezek, arról az önkormányzat hamarosan írásban és a sajtó útján tájékoztatja az érintetteket.