Hírek

Szombathelytől Torontóig. Interjú Elizabeth Merei szobrászművésszel

2011. május 11., 11:50
Szombathelytől Torontóig. Interjú Elizabeth Merei szobrászművésszel

Elizabeth Mereit a szombathelyiek Schönfeld Erzsébetként ismerhetik. A szépkorúak talán még emlékeznek édesanyja, Gnsberger Ella kozmetikájára, ami több mint 50 évig működötta Fő téren. Kislánykorában Erzsi műkorcsolyázó szeretett volna lenni, de tehetségesen rajzolt is. A kőszegi Jurisich-gimnáziumban érettségizett, majd kozmetikusként dolgozott. Ekkortájt a modellkedésbe is belekóstolt. Aztán a szerelem 1972-ben Torontóba vitte. Itt talált rá az újabb szerelem, a szobrászat. Bár erre a találkozásra sokat kellett várni, Erzsébetet már idehaza megérintették Savaria évezredes kövei.

Torontóban is folytatta a rajzolát és szobrászatot kezdett tanulni.

Kozmetikai szalont nyitott és modellkedett, ami - mint mondja - nagy hatással volt művészetére.

A fiatalkori emlékek, a magyarországi gyökerek vissza-visszatérő motívumai alkotásainak.

Sokféle anyaggal dolgozik: bronzzal, afrikai wonder-kővel, dél-amerikai szteatittal, többféle alabástrommal.

Mondanivalóját a kő természetes állapota és a finoman megmunkált részek közötti ellentéttel fogalmazza meg, valamint a kő színét is a kifejezés eszközeként használja.

Műveinek ihletői emlékek, élmények, események, melyek később kiapadhatatlan forrásként szolgáltatnak inspirációt. Láng című szobra szinte repül a szenvedélyes energiától. Ella című alkotása édesanyjának állít emléket. Kanada egyik területének önállóvá válása alkalmából készítette a Nunavut című szobrot.

Az öntött üveg izgalmas,látványos. Kialakítása különleges technikát igényel. 


1984-ben volt az első önálló kiállítás. Kanadán kívül az Egyesült Államokban is rendszeresen kiállít, és meghívást kapott a Firenzei Biennáléra is. Műveivel több díjat nyert. Most ausztráliai kiállítására készül. A Kanadai Szobrászok Társaságának vezetőségi tagjaként éveken át zsűrizte a kortárs alkotásokat és részt vett kiállítások rendezésében is. 2000 óta festészettel is foglalkozik. Számára a véső és a kalapács zaja után megnyugtató a csendes alkotómunka, de Elizabeth Merei elsősorban szobrásznak tartja magát.

 

elizabethmerei@rogers.com