Hírek

Szombathelyre érkezett Zelei József békenagykövet

2021. szeptember 22., 21:49

Szombathelyre érkezett kedden délután Zelei József békenagykövet, aki egy erőszakmentes világért kerékpározik hosszú évek óta. Öt kontinens 120 országában járt már eddig, és mintegy 85 ezer kilométert tett meg. Most a Benyovszky Móric-emléktúra utolsó szakaszánál jár, amivel a nagy felfedező életútjára hívja fel a figyelmet, és azt üzeni: éljünk békében, segítsük a gyengébbet.

 

Szombathelyre érkezett Zelei József békenagykövet

Közel száz gyerek várta Zelei József érkezését a Berzsenyi téren. A Zrínyi és a Reményik iskolások arra készültek, hogy együtt bringáznak a békenagykövettel.

"Most fogunk vele találkozni. Békemissziós nagykövet. Tudjátok merre járt, mielőtt idejött Szombathelyre? Körbebiciklizte Európát. Ti szerettek biciklizni? Igen!"

Nem sokkal negyed 3 után meg is érkezett Zelei József a kísérőivel. A békenagykövet a Benyovszky Móric-emléktúra egyik utolsó állomásaként ejtette útba Szombathelyt. A nagy felfedező születésének 275., halálának 235. évfordulója alkalmából végigkerekezte Benyovszky életútjának főbb helyszíneit.

Zelei József - békenagykövet
"Magyarországon nem nagyon ismerik Benyovszky Móric nevét, Európában híres férfiúként tartják számon. A túra célja, hogy a munkásságát, az életét bemutassuk."

A szlovákiai Verbóról, Benyovszky szülőházától indulva Zelei járt Lengyelországban ahol a felfedező részt vett a szabadságharcban, Kamcsatkán, ahová az orosz cár száműzte, majd Madagaszkáron, ahol király lett. Közel négyezer kilométert tett meg, hogy felhívja a figyelmet a 18. századi utazó kalandor életútjára.

Zelei József - békenagykövet
"Benyovszky nem ismert lehetetlent, a csatáit többszörös túlerővel szemben is megnyerte. Az eszét használta, nem az erőt fitogtatta, jól taktikázott, de nem az ellenfél kárára. Ellenfeleit ápolta, a szegényeket segítette. Legnagyobb üzenete, hogy éljünk békében, és segítsük a gyengébbet."

Zelei József és a gyerekek a Berzsenyi térről indulva rendőri felvezetéssel végigkerekeztek a Petőfi, a Király és a Kőszegi utcán, majd visszatértek a Megyeháza elé. A Benyovszky-túra pénteken Budapesten, a Parlament előtt ér véget.