Hírek

Szombathelyre érkezett az Édes Élet - A méhek világa című vándorkiállítás

2023. december 11., 19:07

Pécs, Budapest és Kaposvár után Szombathelyre érkezett az Édes Élet - A méhek világa című vándorkiállítás, amely szombaton nyílt meg a Vásárcsarnokban. A szervezők mézes finomságok kóstolójával, méhecskés játékokkal várták az érdeklődőket. Az eseményen átadták az “Év legszebb piaci standja” elismerést is.

Szombathelyre érkezett az Édes Élet - A méhek világa című vándorkiállítás

Puha plüss méhecske, méhviasz gyertyák, öntött figurák, kaptár játék méhecskével - minden a folyékony aranyról szólt szombaton a piacon. Ünnepélyes keretek között nyitották meg az ország negyedik helyszínén is az Édes élet - A méhek világa című vándorkiállítást.

Polákovics Marietta - igazgató, Szombathely Városi Vásárcsarnok

“Az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a magyar termelői méz vásárlásának fontosságára, a méz jótékony hatásaira, és ezt mindjárt a gyerekekkel szeretnénk kezdeni, tehát edukációs célja is van a kiállítási anyag összeállításának, óvodás, iskolás csoportokat várunk és fogadunk, mézórákat tartunk nekik, mindeközben azt szorgalmazzuk, hogy válasszák a helyi mézet.”

Az eseményen az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és több vásárcsarnok vezetője is részt vett. Nemény András polgármester mondott köszöntőt.

Nemény András - polgármester

“Megérthetjük, megismerhetjük, tisztelhetjük és megszerethetjük a méheket, és talán egy kicsit jobban megértik azt a törekvését is a városnak, hogy miért akarunk több vadvirágos rétet, ahol természetes közegükben tudnak élni a méhek és a különböző állatok.”

A sárvári és a dél-balatoni mézlovagrend tagjainak felvonulása színesítette az eseményt.

A Berzsenyi-könyvtár munkatársai témába vágó könyveket és mézeskalács szívecskéket hoztak a gyerekeknek, és bábokkal is kedveskedtek az érdeklődőknek. A kiállítás ideje alatt délelőttönként óvodás és iskolás csoportoknak tart előadást, kóstoltatást Bárdics János, a vasi méhészek elnöke.

Bárdics János - elnök, Országos Magyar Méhészeti Egyesület Szombathelyi Szervezete

“Rácsodálkozunk arra, hogy egy-egy gyerkőcnek milyen jó ismeretanyaga van a méhekről, mézekről, beporzásról, a rovarokról, sokszor megdöbbentő élmény, pozitív értelemben. - Szeretik a mézet? - Azt látom ,hogy a gyerkőcöknek a 90 százaléka biztosan.”

A cél, hogy a közönség megismerje a méhek jelentőségét az ökológiai egyensúly fenntartásában - mondta a kiállítást átadó kaposvári nagypiac igazgatója. Szombathelyen december 23-áig lehet megtekinteni a tárlatot, és a téli szünetig még a foglalkozásokra is lehet jelentkezni a szombathelyi Vásárcsarnok elérhetőségein.

A kiállításmegnyitón átadták az Év legszebb piaci standja oklevelet is: az elismerést Károlyiné Wagner Emília savanyúságos pultja nyerte el.