Hírek

Szombathelyre érkezett a Petőfi Sándor életművét bemutató vándorkiállítás

2022. október 04., 21:38

„Átröpűlök hosszában hazámon” - ezzel a mottóval érkezett Szombathelyre a Petőfi Sándor életművét bemutató vándorkiállítás. A jelmondat nem csak a költő utazás iránti szenvedélyét és művészi ambícióit fejezi ki, de utal a tárlat nem mindennapi jellegére is, ugyanis azt egy buszban rendezték be.

Szombathelyre érkezett a Petőfi Sándor életművét bemutató vándorkiállítás

Vasárnap érkezett Szombathelyre a Petőfi Irodalmi Múzeum új vándorkiállítása, ami a Petőfi Sándor-emlékév alkalmából jött létre: januárban lesz nagy költőnk születésének 200. évfordulója. Az utazó kiállítás kiemelt célja, hogy minél több emberhez eljuttassa Petőfi Sándor életművét és mutassa be életútját - élményszerűen.

Szikora Patrícia - múzeumpedagógus, Petőfi Irodalmi Múzeum
"Ez egy különleges kiállítás. Nem a költő születésétől a haláláig időrendi sorrendbe mutatja a költő életművét, hanem tematikusan. Ugye ez egy utazó kiállítás, úgyhogy a legtöbb téma az kapcsolódik a pályára lépéshez, az hogy hogyan épül ki vagy éppen fogy el az út Petőfi előtt és hogyan válaszol ezekre az új élethelyzetekre, akár a költői pályáját, akár a forradalmi szerepét tekintve.”

“Ez egy rekonstrukció, de Petőfinek volt egy ilyen lila frakkja.”
A kiállítás egy képzeletbeli utazás tíz emblematikus tárgyon keresztül: ilyen az édesapa, Petrovics István mészáros bárdja, a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca, vagy éppen egy biliárddákó, amelyet Petőfi a törzshelyén, a Pilvax kávéházban használhatott. A busz hátsó ülésein Petőfi-relikviákból látható egy digitális kollázs.

Szikora Patrícia - múzeumpedagógus, Petőfi Irodalmi Múzeum
"Különböző korosztályok látogatnak el hozzánk, az óvodás korosztálytól egészen az érettségiző diákokig. Azt tapasztaljuk, hogy mindenkinek nagyon tetszik a kiállítás, ugye ez egy interaktív kiállítás, tehát a diákok bármihez hozzáérhetnek, például kihúzogathatják a fiókokat, önállóan felfedezhetik a tartalmakat és mindenkinek más tetszik. Valakit inkább a versek ragadnak meg, míg másokat a játékok."

“Ezek a kis zsebek, amiket ki tudtok hajtani, rejtett tartalmakat találtok.”
A múzeum-busz nagy népszerűségnek örvendett Szombathelyen, a diákcsoportok egymásnak adták a kilincset a három nap alatt. Az utazó tárlat jövő augusztusig több mint 200 településen fordul meg Kárpát-medence-szerte.