Hírek

Szombathelyi Egyházmegye működteti a táplánszentkereszti Ezüstplatán Integrált Szociális Intézményt

2024. február 13., 16:27

Ez év január elsejétől a Szombathelyi Egyházmegye működteti a táplánszentkereszti Ezüstplatán Integrált Szociális Intézményt és a Gagarin utcai Ezüsthíd Integrált Szociális Intézményt. Székely János megyéspüspök hétfőn mindkét helyszínen szentmisét tartott, majd megáldotta a létesítményeket és a bentlakókat.

Szombathelyi Egyházmegye működteti a táplánszentkereszti Ezüstplatán Integrált Szociális Intézményt

Magyarországon óriási az igény az idősotthonokra. Jelenleg körülbelül 60 ezren várják, hogy a szombathelyi, Gagarin úti intézményhez hasonló helyre kerüljenek.

Fekete Árpád - intézményvezető, Ezüsthíd Integrált Szociális intézmény

“Itt jelen pillanatban - a Gagarin út, ahol most tetszenek lenni - itt 108 időskorú, demenciával küzdő embernek az ellátása történik, és Vas Vármegyében először valósítottuk meg a támogatott lakhatást fogyatékossággal élő emberek számára.”

A szombathelyi Ezüsthíd intézménybe 3-400 ember vár felvételre - 80%-uknak azonnali elhelyezésre lenne szükségük. Január elsejétől a táplánszentkereszti Ezüstplatán intézménnyel karöltve mindkét hely a Szombathelyi Egyházmegye fennhatósága alá került.

Székely János - megyéspüspök

“Szeretnénk a betegágyak mellé Istent vinni, a reményt. Azt a beteg iránti feltétel nélküli tiszteletet, ami abból fakad, hogy ő isten gyermeke. Akármilyen állapotban is van, az ő élete végtelenül értékes.”

A szombathelyi idősotthonban a megyéspüspök tartott rövid misét hétfőn délután. Megköszönte a létesítmény vezetőinek és dolgozóinak az évtizedes odaadó munkát, majd megáldotta az intézményt.

"Mindenható Urunk, Istenünk, áldd meg ezt a házat! Lakjék benne egészség, tisztaság, és a lélek legyőzhetetlen ereje!”

A megyéspüspök az otthon lakóit is felkereste, hogy néhány kedves szó kíséretében személyes áldásban részesítse őket.

“- Isten áldja magukat, minden jót kívánok! Jó egészséget! - Nagyon szépen köszönjük! - Minden jót, jó egészséget! - Nagyon szépen köszönjük!”

A Szombathelyi Egyházmegye szerepvállalása az intézmény működtetésében azt jelenti, hogy továbbra is folytatódik az idősotthonban megszokott szakmai munka, kiegészülve az Evangélium üzenetével. Az anyagi többletforrást igénylő, az otthon mindennapi működését érintő problémákat apró lépésekben kívánja megoldani az új fenntartó.