Hírek

Szombathelyen versenyeztek az ország különböző pontjairól érkezett virágkötők és parképítők

2024. április 23., 11:53

Két napon keresztül versenyeztek Szombathelyen az ország különböző pontjairól érkezett virágkötők és parképítők a nagy múltú Savaria Floriadae és Parcum versenyeken. Eredményesek voltak a házigazda Herman Ottó Technikum tanulói.

Szombathelyen versenyeztek az ország különböző pontjairól érkezett virágkötők és parképítők

Pénteken és szombaton rendezték meg 35. alkalommal a Savaria Floriadae-t és 11.-edszer a Savaria Parcum versenyt. A két nagymúltú tudáspróbán virágkötő és a parképítő diákok bizonyíthatják kreativitásukat és szakmai tudásukat.

Hodvogner Csaba - igazgató, Herman Ottó Technikum

Összesen 37 versenyzőnk van. A parképítők ők 12 csapatban versenyeznek egymással, a virágkötők pedig 4 csapatban tizenhárman versenyeznek. Örömteli, hogy mind a két versenyünk skills előválogató verseny, ami azt jelenti, hogy azok a tanulók, akik itt felhívják magukra a figyelmet nagy valószínűséggel bekerülnek egy összetett, nagyobb válogatóversenyre és aki azt megnyeri az Magyarországot képviselheti ezen a nemzetközi versenyen.

Az iskola udvarán kialakított helyszínen a parképítő csapatoknak egy látványos kiskertet kellett felépíteniük Euroskills-elvek alapján.

Soós Péter - oktató, Herman Ottó Technikum

Ez azt jelenti, hogy 5 olyan elem van, minden ilyen kertben, amibe beletartozik egyrészt egy terméskő, tehát egy természetes kő építmény, beletartozik egy térkő burkolat, növénynek kell benne lenni, famunkának és valami vízarchitektúrának. S erre van nagyjából 12 órája két nap alatt - 12 tiszta munkaóra - ami alatt el kellene ezzel végezni.

A tornacsarnokban a virágkötők három különböző feladatot teljesítettek. A tavasz virágaiból kötöttek csokrot, asztaldekorációt készítettek, és egy meglepetés ajándékot díszítettek fel. A zsűri szigorú szakmai szempontok szerint pontozta az elkészült az alkotásokat.

Szentpéteri Szabolcs - virágkötő mester, zsűritag

Egy 300 pontos rendszer van, ami alapján a zsűrizés történik és gyakorlatilag mindent, az utolsó fűszálig meg fogunk nézni. A technikai részeket, külön a színeket, az összeállítást, a megvalósítást, az ötleteket, tehát minden egyes pici apró részletbe bele fogunk szépen menni és nemcsak a készítményt nézünk, amit elkészítenek, hanem folyamatosan figyeljük őket menet közben is, hogy mennyire dolgoznak tisztán illetve mennyire becsülik a növényanyagot, mert mégis csak egy élőlénnyel dolgoznak. Illetve hogy nyúlnak a szerszámokhoz, mennyire használják helyesen, mennyire készítik tisztességesen a növényi anyagot.

A szombati díjátadó-ünnepségen részt vett Nagy István agrárminiszter, Hende Csaba országgyűlési képviselő és Nemény András polgármester is. A hermanos tanulók 9 dobogós helyezést értek el, és egy különdíj mellett elhódították a legeredményesebb iskola címet is.