Hírek

Szombathelyen tartotta éves nagyrendezvényét a Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete

2022. július 18., 18:13

A Herényiek Házába szervezték közgyűlésüket, itt a tagok beszélgethettek egymással és csereberélhették a képeslapokat, szombaton pedig nyolc gyűjtő anyagából kiállítás nyílt a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

 

Szombathelyen tartotta éves nagyrendezvényét a Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete

A nagy német költő, Goethe, és a neves magyar építész, Makovecz Imre életműve is megjelenik a könyvtárban kiállított képeslapokon. Nyolc gyűjtő mutatja be kollekcióját. A budapesti Sárosi István, A Föld, ahol élünk című sorozatát hozta el, ami több mint 200 darabot számlál. Harmadik osztályos kora óta gyűjti a képeslapokat, a történelem és a földrajz szeretete vonzotta ehhez a hobbihoz.

Sárosi István - képeslapgyűjtő
"Cserével, kaptam, vettem, ezt próbáltam megmutatni itt, a Föld változatosságát. A hegyeket, vizet, szárazföldet, embereket, élőviágot, környezetrombolást, amennyire ez képeslapon megjeleníthető."

Az egyesület 1989-ben alakult 40 fővel. Története során 300 tagot is számlált, ma már kevesebben vannak. A gyűjtés főleg az idősebb korosztály kedvelt hobbija, alig vannak köztük fiatalok. Kiállításuknak hagyományosan a könyvtár ad helyet.

"A könyvtárnak az életében a hagyománykövetés nagyon fontos."

Köszöntőjében a könyvtárigazgató az 1894-ben megjelent Pallas Lexikon gyűjtőkről szóló szócikkét idézte. Ebből kiderül, hogy az első gyűjtők a világon az egyiptomi Ptolemaiosz-dinasztia tagjai voltak.

Baráthné Molnár Mónika - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
"A gyűjtő azoknak a műízléssel bíró egyéneknek az elnevezése, akik megőrzik és tudományos célból összegyűjtik az előttük fontosnak látszó tárgyakat. A gyűjtés olyannyira velünk született ösztön, hogy a gyűjtők minden időben voltak és lesznek."

A postai képeslevelezőlapok az 1870-es években terjedtek el Európában. A változatosan illusztrált kártyák rövid üzenetek közlésére szolgáltak. Magyarországon 1896-ban egy millenniumi sorozattal kezdődött a képeslapkiadás.

Kőszegfalviné Pajor Klára - elnök, Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete
"Vannak régi darabok is. Üzen az utókornak, milyen volt, milyen a mostani állapot. Én mindig azt mondom, ha egy sms-t valaki elküld, lehet, hogy egy hónap múlva már nem lesz meg a gépén, de a képeslap örök, és elő tudja szedni, hogy 10 vagy 15 évvel ezelőtt ...

Ma már csak ritkán küldenek képeslapot egymásnak az emberek, de az egyesület tagjai egykor megállapodtak, hogy nem sms-ben vagy emailben köszöntik egymást az egyes ünnepeken, hanem képeslapot írnak, és ehhez tartják is magukat. A megnyitón oklevéllel köszöntötték a kiállító gyűjtőket. A tárlat augusztus 27-ig tekinthető meg a könyvtár földszinti előadótermében.