Hírek

Szombathely több pontján megmozdultak a civilek az országos TeSzedd akcióban

2024. április 29., 14:37

Szombathely több pontján megmozdultak a civilek az országos TeSzedd akcióban pénteken és szombaton. A Joskar-Ola-lakótelepen, Zanaton, a Külső Nárai úton és Oladon is önkéntesek szedték a szemetet az utak mentén és a zöldterületeken.

Szombathely több pontján megmozdultak a civilek az országos TeSzedd akcióban

A Kodály Zoltán utcai játszótérnél gyülekeztek az önkéntesek szombaton reggel. Az Olad Városrészért Egyesület és a nyugdíjas klub tagjai közül több mint húszan vállalkoztak rá, hogy megtisztítják a lakótelepet a szeméttől.

"Mindjárt a kesztyűt is adom, hoztam a zsákokat."

Takács Mária - elnök, "Nyugalom szigete" Oladi Lakótelep Nyugdíjas Klub

"Azt szeretnénk, hogy ebben a szép környezetben, zöld övezetben, ami jellemző a lakótelepre, ne a szemetek díszítsék."

Kiosztották a gumikesztyűket és a TeSzedd logójával ellátott zsákokat, majd jött az eligazítás: az egyik csapat a Kassák Lajos utca felé indult.

"A többiekkel menjünk be itt középen a kiserdőben és a kerékpárútnál végig arra."

Önkéntesen a tiszta Magyarországért - ez a Föld napjához kapcsolódó mozgalom jelszava, amely az ország legnagyobb szemétszedő akciója immár 12 éve. Idén közel 2400 helyszínen 108 ezer önkéntes mozdult meg.

Hegedüs László - elnök, Olad Városrészért Egyesület

"A lakótelep annyira nincs még elszemetesedve, két kritikus pont van a Shell kút és a Penny környéke, ami magánterület. Szeretnénk, ha a hatóságok oda tudnának hatni a cégekre, hogy takarítsák fel, mi a lakótelep többi részét karban tudjuk tartani."

A csapat a Dolgozók úti kerékpárút és a kutyafuttató környékét, valamint az kereskedelmi egységek melletti területeket is bejárták. Egyre többen figyelnek oda a környezetükre, nem volt sok a szemét. Az önkénteseknek nagy területet kellett bejárniuk, hogy megteljenek a zsákok. Többségében eldobott papírzsebkendőt, cukorkás zacskót, sörösdobozt és cigarettacsikkeket találtak. Az összegyűjtött hulladék elszállításáról a SZOVA gondoskodott.