MNB
MNB - 2

Hírek

Szombathely is megemlékezett a Nemzeti Összetartozás Napjáról

2014. június 05., 15:31

Június 4., a trianoni békeszerződés aláírásának dátuma az emlékezés napja. Szombathely önkormányzata az evangélikus templomban és az I. világháborús emlékműnél tartotta megemlékezését.

Szombathely is megemlékezett a Nemzeti Összetartozás Napjáról

„Bárki vessen követ rám, ez itt az én hazám...”

Máté Péter Hazám című dala is elhangzott a megemlékezésen, az I. világháborús emlékműnél. Beszédében a polgármester emlékeztetett, hogy 2010-ben iktatta törvénybe az Országgyűlés az emléknapot.

Puskás Tivadar – polgármester
„Azért hívjuk a trianoni békeszerződés évfordulóját Nemzeti Összetartozás Napjának, mert a történelmi esemény sorscsapás volt, de általa valami fontosat is kaptunk: az összetartozás ajándékát.”

A nemzeti összetartozás napján, a Szombathely Ma című műsorban Katona Attila történész emlékeztetett, hogy rossz döntések sorozata szülte az aláírt békeszerződést.

Katona Attila – történész
„Ez utólag egy olyan nappá lett merevítve, amely a mai hatását érzékelteti: volt egy békeszerződés, amit nem sikerült megváltoztatni és a magyarság számára egy roppant hátrányos -különösen a magyar etnikum számára is egy nagyon hátrányos- békeszerződést teremtett.”

A Nemzeti Összetartozás Napján, az Evangélikus templomban a Reményik-iskola tanulói vettek részt emlékünnepségen. Történelmi előadást hallgattak meg a diákok és köszöntő beszédeket. Ez a program volt az idei Trianon emlékhónap megnyitója.