Hírek

Szoborrongálás

2011. február 04., 16:38
Mint arról korábbi híradónkban már beszámoltunk, még napokkal ezelőtt vörös festékkel csúfították el az MMIK előtti sétányon ülő Weöres Sándor szobrot. A rendőrségen senki sem tett feljelentést, szerkesztőségünk jelezte a hatóságnak és a városüzemeltetési osztály felé is a problémát. Az önkormányzat rögtön vizsgálatot indított az ügyben.
Szoborrongálás

Az önkormányzat városüzemeltetési osztálya a szobor készítőjét kérte meg arra, vizsgálja meg, keletkezett-e kár az alkotásban. Veres Gábort mi is elkísértük a szemlére, ahol egy idős hölgy is csatlakozott a vizsgálódáshoz.

"Régen össze van firkálva csak nem tudtam, hogy kinek szóljak én meg nem tudom lemosni."

A vörös anyag ugyanis nem mosható le csupán vízzel. A szakember még nem tudta megmondani pontosan, mivel festették be a szobrot. A vonalvastagságból lehet rá következtetni, hogy valószínűleg körömlakkot, vagy ahhoz hasonló anyagot használhattak.

Veres Gábor - szobrász
"Ha ez az anyag, akkor szerencsénk van és viszonylag könnyen eltávolítható, és nem sérül meg az anyag patinája ami az idő folyamán nagyon szép színt öltött. Reménykedem benne, hogy könnyen el tudjuk távolítani."

Ebben az esetben valószínűleg nem kerül sokba a helyreállítás. De hogy a rongálókat megállítsák, a vásorüzemeltetési osztály feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen elkövető ellen - mondja az osztályvezető. A rendőrség rongálás miatt indított eljárást az ügyben. Híradónkat arról tájékoztatták, nehezíti a felderítést, ha csak napokkal, hetekkel később jelentik be a szabálysértést. A tetteseket nehéz elkapni ugyanúgy, mint a falfirkálókat is. A graffitisek ellen sincs megoldás a mai napig a városban. Újra és újra elcsúfítják a különböző épületeket, azok helyreállítása pedig igen költséges.

Lakézi Gábor - osztályvezető, Városüzemeltetési Osztály
"Korábban már próbáltunk tenni a graffitik ellen, egy év alatt több mint fél millió forintot költöttünk el erre, azonban a graffitik a tapasztalat szerint újra és újra megjelennek. Új létesítményeinket rendre elcsúfítják ezekkel."

Legutóbb a felújított mozi épületét firkálták össze a rongálók. Azt rögtön el tudták távolítani. Most az önkormányzat azt tervezi, hogy a mozi falait egy ún. impregnáló anyaggal vonják be, mely megvédi az épületet. Ennek költsége azonban megközelíti az egy millió forintot. Január elsejétől börtönbüntetésre számíthat az, akit graffitizésen, vagy műemlékrongáláson kapnak.