Hírek

Színváltó kutyus

2022. augusztus 19., 16:16

Különleges dolog történt egy kiskutyával a Szombathelyi Állatkórházban: egy csaknem féléves kemoterápiás kezelés alatt teljesen megváltozott a színe. Tappancsot novemberben súlyos nyirok eredetű daganattal diagnosztizálták, akkor még kevés esélyt adtak a felépülésre. A fehéres-szürkés bichon ma már jól van, de a színe barnára változott. Ilyesmi nagyon ritkán fordul elő, az állatorvosok és a gazdi is alaposan meglepődött.

 

Színváltó kutyus

Tappancs 11 éves bichon havanes kan kutyus. Tavaly ősszel vették észre a gazdái, hogy fájlalja a hasát, nem viselte el, ha ölbe vették. Az állatkórházban készült ultrahangon látszott, hogy a hasi nyirokcsomói megnagyobbodtak, laborvizsgálatok pedig igazolták a daganatot, annak is egy súlyos, ritka típusát.

Vaskó Cintia
"Szegény kis kutyus nagyon rosszul volt, a család is elbúcsúzott tőle, azt hittük, ezt kell tennünk. De olyan erős volt, hogy felépült ebből is, nagyon büszkék vagyunk rá, mindent megtett, hogy meggyógyulhasson."

A család úgy döntött, mindent megtesznek a kutyáért, amíg az nem szenved nagyon. Azonnal megkezdték a kemoterápiát. Ilyesfajta kezelést a régióban csak Szombathelyen végeznek. A kutyák általában jól reagálnak a kemóra.

Vizserálek Rájen - állatorvos, Szombathelyi Állatkórház
"Ez úgy néz ki, hogy vénásan adjuk a kemoterápiás szereket, az elején hetente, majd kéthetente, attól függően, melyik protokollt csináljuk."

Kezdetben nem viselte jól Tappancs a kezelést, egy-két hónapot jósoltak neki csupán, de aztán mégis jobban lett, és ma már életerős, tünetmentes kutyus.

"Engem már nem szeretsz, mi? Túl sokszor találkoztunk."

Májusban fejeződött be a kezelés, most kontrollra jöttek. Valami azonban megáltozott: az eredetileg szürke-fehér színű kutyus barna lett.

Vaskó Cintia
"Eredetileg szürke volt és göndörszőrű, most sötétbarna és fekete a színe, és egyenes, hajszerű a bundája. Teljesen meglepődtünk, mint egy kis kaméleon, nem tudtuk hova tenni, mert a kemoterápiától kihullott a szőre, de hamar visszanőtt, és kaptunk egy barna, új kiskutyát."

Ilyesmi ritkán történik, az állatorvosok is meglepődtek rajta.

Vizserálek Rájen - állatorvos, Szombathelyi Állatkórház
"Most jöttek vissza kontrollra, fel se ismertük. Teljesen kicserélődött a kutya, más lett a színe, a recepciósunk meg is kérdezte, új kutyájuk van-e. Mi is meglepődtünk, hogy ilyen jól alakult a dolog."

Tappancs gazdái egyáltalán nem bánják, hogy kis kedvencüknek más lett a színe, örülnek a gyógyulásának, és még jobban szeretik őt.