Hírek

Szinetár Csaba pókkutató munkásságát Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatával ismerték el

2021. szeptember 10., 16:12

A Kárpát-medence pókfaunájának kutatásában elért kiemelkedő eredményei, kimagasló színvonalú oktatói munkája és ismeretterjesztő tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének polgári tagozata kitüntetést vehette át nemrég Szinetár Csaba, az ELTE Savaria Egyetemi Központ Biológia Tanszékének főiskolai tanára. 40 éve dolgozik azért, hogy minél többekkel megismertesse a pókok izgalmas világát.

 

Szinetár Csaba pókkutató munkásságát Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatával ismerték el

Már gyermekként is a természetben érezte igazán otthon magát Szinetár Csaba, akit biológiatanár édesapja jó példája vonzott a katedrára. Egyetemi tanára pókokkal foglalkozott, és őt is beszippantotta a nyolclábúak világa, negyven éve kutatja életmódjukat.  

Szinetár Csaba - főiskolai tanár, ELTE-SEK
"Ez a ma ismert majdnem 50 ezer pókfaj, ami a Földön él ... Közép-Európában 1100, Magyarországon is 800-900....a sokféleség a táplálkozási életmódjukban is megvan, aktívan vadászótól a hálószövőig."

Tanítványaival rendszeresen terepgyakorlatozik és gyűjti a különböző pókfajok egyedeit, amelyeket aztán mikroszkóp alatt vizsgál. (fotók a közös mappában) Kollégáival ő fedezte fel például az addig nem ismert, nádasokban élő európai álkalózpókot, a Kisalföldön pedig egy új kövipók-fajt is azonosított. Nemrég fejeződött be egy 30 éves kutatása, melyben társaival az épített környezet pókfaunáját vizsgálta. Azt tapasztalták, hogy kétévente jelennek meg új épületlakó pókok körülöttünk. 1984 óta tanít a szombathelyi felsőoktatásban, emellett középiskolában is, ötvennél több diplomamunkának, köztük doktori dolgozatoknak volt témavezetője.

Szinetár Csaba - főiskolai tanár, ELTE-SEK
"Az emberben ott a motiváció, hogy az információt átadja, és egy tanárnak .... mindig közös eredmények."

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjének polgári tagozata kitüntetést örömmel és büszkeséggel fogadta. Különösen nagy boldogság számára, hogy a felterjesztők korábbi tanítványai, ma már kollégái voltak, ami igazi elismerés. A Szinetár Csabával készült hosszabb interjút keddi Műhely című magazinműsorunkban nézhetik meg.