Hírek

SzentkirályNapok

2022. augusztus 22., 19:06

Koncertek, kiállítások, vidámpark - háromnapos programmal ünnepelte hétvégén névadóját, Szent István királyt a déli városrész. A búcsúi buli mellett megemlékeztek az államalapításról, kiállítások nyíltak, emlékfutást rendeztek és tűzijátékot is tartottak. A fő helyszín a Szedreskert és a Zarkaházy-kastély volt.

 

SzentkirályNapok

Ünnepi szentmisére gyűltek össze a szentkirályiak augusztus 20. reggelén, majd megemlékezést tartottak a templomkertben.

"Isten, áldd meg a magyart."

A körzet képviselője beszédében elmondta, sajátjuknak tekintik az augusztus 20-i ünnepet, amikor hazatérnek az elszármazottak, és találkoznak a rég nem látott ismerősök, családtagok.

Tóth Kálmán - önkormányzati képviselő
"Azt tudják az elszármazottak, hogy ide mindig hazajönnek. Ha máskor nem, a búcsúra biztos. Meg is adjuk a módját az ünneplésnek, barátokkal, családdal, ismerősökkel, a Szedresben vagy a kastélyban, de mindannyian tudjuk, hogy augusztus 20. a mi ünnepünk."

"Magyar vagyok."

Fellépett a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör Népdal- és Nótaköre, valamint Lutor Katalin szavalt és énekelt.

"Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepel egy bokor, nevét és virágát is tudom."  

Ezt követően megkoszorúzták a templomkertben álló Szent István-mellszobrot.

A Szedreskert benépesült szórakozó vendégekkel. Péntektől vasárnapig zenei koncertek, vidámpark és vendéglátás várta a látogatókat, jöttek is több százan.

Balogh Árpádné
"Az egész rendezvény nagyon tetszik, tegnap este is kijöttünk, csak az időjárás egy kicsit közbeszólt. Itt is vannak jó rendezvények és a polgári körben a kastélyban."

A bizonytalan időjárás ellenére minden betervezett programot meg tudtak tartani. A szervezők a helyi kötődésű fellépőkre helyezték a hangsúlyt, Meggie például sokadjára tért vissza a Szedreskert színpadára.

Horváth Meggie - énekes
"Úgy gondolom, ha hívnak, azért teszik, mert talán kedvelik, amit hallanak tőlem, a személyiségemet is a közönség és a szervezők is. Ez a remény éltet, és nagy szeretettel érkeztem ma is a Szedreskertbe."

A rendezvényt 2019-ben élesztették újjá, Csinger Péter néhai önkormányzati képviselő nyomán.

Tóth Kálmán - önkormányzati képviselő
"Idén negyedik alkalommal tartjuk meg most már 2019 óta a SzentkirályNapokat, idén kicsit új dizájnnal, magasabb színvonalú programmal próbáltunk kedveskedni a déli városrész lakóinak, és azt gondolom, ez sikerült is."

"Hej, hej!"

Az Ocho Macho itt adta idei egyetlen szombathelyi koncertjét. A tervek szerint jövőre már egy megszépült, korszerűbb színpadon zenélhetnek az együttesek, 8 milliós pályázati támogatással elvégzik a felújítást.