Hírek

Szent István királyra és az államalapításra emlékeztek Szombathelyen is augusztus 20-án

2022. augusztus 22., 19:09

A városi ünnepséget ezúttal is első királyunk szobránál, a Kálvária alatt tartották. Horváth Soma alpolgármester beszédében úgy fogalmazott: István olyan hazát teremtett, ami biztonságot, értékeket ad ma is. Ennek fontos eleme az összetartozás és az elfogadás.

 

Szent István királyra és az államalapításra emlékeztek Szombathelyen is augusztus 20-án

Szombathely Város Fúvószenekara fogadta az ünnepség résztvevőit és az érdeklődőket a Szent István-szobornál.  

A megemlékezés nyitányaként katonai tiszteletadással, a Himnusz hangjaira felvonták a nemzeti lobogót, majd Szilágyi-Varga Diána népdalénekes Istvánt dicsőítő dalt adott elő.

"Árva magyaroknak választott ez napja."

A Berki Vonósnégyes előadását követően az Ungaresca Senior Csoportja katonadalokra koreografált táncokat adott elő.

"Csuhaj, akivel a csatamezőt bejárom"

"A történelmet nem mi csináljuk, hanem a történelem formál mibennünket" - ezzel a Göncz Árpád-idézettel kezdte ünnepi beszédét Horváth Soma alpolgármester, aki elismeréssel szólt István államalkotó tevékenységéről, elszántságáról, alázatáról és hitéről.

Horváth Soma - alpolgármester
"1000 év távlatából is megbecsüléssel kell tekintenünk Szent István királyunkra, akinek köszönhetően a magyar nemzet már 1000 éve európai társadalommá válhatott. Ne feledjük, hogy István a nyugati keresztény állam alapításával végérvényesen kijelölte helyünket Európában."

Szent István király a nemzeti egység megalkotásával olyan hazát teremtett, ami a mai napig értékeket, biztonságot és erőt ad mindannyiunknak. Ennek egyik fontos eleme az összetartozás és az elfogadás. Ahogy István fogalmaz Imre hercegnek írt intelmeiben: "az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő".

Horváth Soma - alpolgármester
"A magyarság és maga Szombathely is büszkén tekinthet az 1000 éves múltra, a többnyelvű, nem egyszokású és erős nemzetre, az erős város örökségére. Büszkék vagyunk a sokszínű vallási közösségünkre, a Szombathelyen évtizedek óta működő nemzetiségi, kulturális és civil közösségekre, melyek nélkül városunk és mi magunk is szegényebbek, gyengék és esendők lennénk."

Az alpolgármester rámutatott: nem térhetünk le az istváni útról, a társadalomért való munkát szolgálatnak kell tekinteni. Az ünnepségen a városi és a megyei önkormányzat, valamint a kormányhivatal vezetői, a honvédség tagjai, pártok és társadalmi szervezetek képviselői koszorút helyeztek el a Szent István-szobor talapzatánál.

"Arass rózsám, arass, megadom a garast."

Nemény András polgármester és Horváth József pápai prelátus közösen megszegték az új kenyeret, amit előzőleg a szentmisén Székely János megyéspüspök megáldott, majd cserkészek kínálták körbe a falatokat az ünnepség résztvevői közt.