Hírek

Szélrózsa - Jótékonysági néptánc gálát rendeztek a nemzeti összetartozás emlékhelyért

2022. január 31., 15:30

Nagyszabású jótékonysági folkestet rendeztek szombaton este a sportházban mintegy 170 szombathelyi és környékbeli néptáncos, zenész és énekes összefogásával. A műsorban a kárpát-medencei magyarlakta tájegységek hagyományaiból válogattak. A program bevételével a szervezők a nemzeti összetartozás emlékhely létrehozását támogatták.

 

Szélrózsa - Jótékonysági néptánc gálát rendeztek a nemzeti összetartozás emlékhelyért

Telt ház várta az est fellépőit. A város és a környék összes jelentős néptánc- és népzenei együttese bemutatta produkcióját a közönségnek.

Nyitó mozzanatként mindannyian a parkettre vonultak, és mécsesekből kirakták Nagy-Magyarország körvonalát.

Őrvidéktől Erdélyig, Felvidéktől Vajdaságig körbeutazták a táncosok a Kárpát-medencét. A Pesovár Ernő Alapfokú Művészeti Iskola növendékei vasi táncokkal, a Boglya Népzenei Együttes magyarbecei dallamokkal készült erre az estére. Fellépett az Ungaresca, bemutatkoztak a Reményik-iskola néptáncos növendékei, a Szökős Néptáncegyüttes tagjai rimóci dallamokra ropták. Ők voltak a gála főszervezői is.

Molnár Péter - művészeti vezető, ELTE-SEK Szökős Néptáncegyüttes
"Valamennyien a Kárpát-medence kulturális örökségéből, hagyományaiból táplálkozunk, nap mint nap ezt a kultúrát műveljük, megpróbáljuk beleplántálni a fiatalságba is. Kötelességünk, hogy gondoljunk a határon túli magyarokra, a kárpát-medencei magyar közösségekre, és egy ilyen gondolatot felkaroló emlékműnek a segítői, támogatói lehessünk."

A kétrészes műsor szünete előtt Horváth Csaba szólt a jelenlévőkhöz. Felidézte, hogy 2020 januárjában hét civil szervezet összefogásával létrejött a Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottsága, ami felhívást tett közzé egy hiánypótló Trianon-emlékmű létrehozására, közadakozásból.

Horváth Csaba - tag, Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottsága
"Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ez az emlékhely létrejöjjön. A város lakossága megemlékezhet az 1920. jún. 4-én megszületett békediktátumról, ami a magyarságnak a sorstragédiája is."

Az alkotói tervpályázaton Lieb Roland és Rónaszéki Linda közös munkája, a Szélrózsa nyert. A megvalósítás 50 millió forintba kerül, számlaszámra gyűjtik a hozzájárulásokat. Az eddigi legnagyobb adományt, egymillió forintot Vargyas Csaba ajánlotta fel, őt elismerő díszoklevéllel köszöntötték.

A gála második felvonását a gencsapátiak nyitották, akik lakodalmas hangulatot idéztek meg.

Varga Albin - vezető, Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes
"Horvátországban egy magyar sziget, Szlavónia, Szentlászló táncaiból, a 60-70-es évek lakodalmainak hangulatát szeretnénk elhozni, Éjfél után címmel. A kornak megfelelő ruházatban adjuk elő, nem csak vonósokkal, hanem tamburások is beszállnak."

A folkest teljes bevételét az emlékhely kialakítására fordítják. A felajánlók 1000, 5000 és 10 ezer forint értékű támogatójegyet vásárolhattak a gálán, mostantól pedig a Reményik-iskolában és az Őrvidék Házban is elérhetők a jegyek. A nemzeti összetartozás emlékhelyet az Ezredévi parkban állítják majd fel. A Szélrózsa 7 virágszirma az elcsatolt területeket és a magyarság szóródását jelképezi, középen a megújulást szimbolizáló bimbóval, amit víz vesz körbe.