Hírek

Szakrális képvilág a roma képzőművészetben címmel nyílt kiállítás az AGORA-ban

2024. május 06., 15:23

Szakrális képvilág a roma képzőművészetben címmel nyílt kiállítás az AGORA-ban Boldog Ceferino, a romák patrónusának napján. Hét fiatal művész munkáiból válogattak a szervezők. A tárlat május 23-ig látogatható.

Szakrális képvilág a roma képzőművészetben címmel nyílt kiállítás az AGORA-ban

Boldog Ceferino, a romák védőszentjének emléknapján nyílt kiállítás az AGORA galériáján 7 cigány származású képzőművész alkotásaiból. A művek különböző stílusban mutatják be az alkotók kapcsolatát a szakralitással.

Ferkovics József - festőművész

“Nyilvánvalóan van egy belső hang, hiszen erről szól a szakralitás, amivel magát keresi, az útját ebben a világban, és a spirituális világban, hogy azért fontos nálunk is és szerintem a roma képzőművészetben meg akár a romáknál is, tehát a vallásosság, az istennel való kapcsolat az egy nagyon közeli és nagyon egy intim dolog.”

nézem tisztaságát, mégsem értem...és el nem érem

A megnyitón Balogh Tibor énekelt, aki festményeivel is bemutatkozik a tárlaton. Horváth Soma alpolgármester köszöntőjében úgy fogalmazott: az alkotások betekintést engednek a roma emberek lelkébe. A kiállítást egy utazáshoz hasonlította, amely az ősi tradíció és a kortárs művészet hídján visz át minket. Horváth Zoltán, az AGORA ügyvezetője házigazdasként csendes elmélyülést és lelki táplálkozást kívánt a jelenlévőknek, majd a tárlatot Székely János nyitotta meg. A megyéspüspök Boldog Ceferino életéről beszélt,. Amikor nézzük ezeket a képeket, megcsodáljuk azokat a kincseket, amiket a teremtő a roma emberek szívébe elrejtett - fogalmazott.

Székely János, megyéspüspök

“Azt szoktuk mondani, hogy ha valakinek az ősei között talán adódik egy-két cigány, roma ember, akkor van benne egy-két vonóhúzás. Ebben a kifejezésben van humor, de azt gondolom, hogy van ennek egy szép és mély üzenete is, ugyanis összeköti ez a hasonlat, ez a kifejezés a cigány identitást a dallammal, ezzel a vonóval. A zenével, művészettel. Mintha a cigány ember szívében titokzatosan szólna egy dallam.”

A tárlatot május 23-ig lehet megtekinteni az AGORA nyitva tartási idejében.