Hírek

Szakközépiskolások a lemorzsolódás határán

2019. március 29., 15:11

Minden harmadik szakközépiskolás a lemorzsolódás határán billeg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – derül ki az Oktatási Hivatal friss, a 2018/2019-es tanév első félévi adataiból. A középfokú intézmények kimutatásai alapján a legkevésbé érintett megyék közé tartozik Vas. A Szolgáltatási Szakképzési Centrum célja, hogy tovább javítson az arányokon.

Szakközépiskolások a lemorzsolódás határán

Az elmúlt 5 év statisztikai eredményei alapján a szakemberek 7 százalékos lemorzsolódást mértek a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrumban. Ezt az arányt szeretnék 1,5 százalékkal csökkenteni.

A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése című projekt keretében szerdán szakmai fórumot tartottak az oladi iskolában.

Birosz Pál Tamás - szakmai főigazgató-helyettes, SZOSZSZC
"Előadásokat hallunk itt a programunkban résztvevő diákok, problémás diákok, nehezen tanuló diákoknak az életéből, az ő élethelyzeteikről, továbbá pszichológus előadásokat a korosztályok megfelelő problémáiról, így felmerülő problémáiról, utána pedig 6 szekcióban próbálunk egy beszélgetős, interaktív programot tenni különböző témakörökben."

A középfokú intézményekben lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók aránya Vas megyében a szakközépiskolákban a legmagasabb.

A szakmai fórumon szó esett többek között arról is, hogy nagy a veszélye a sajátos nevelési igényű diákok lemorzsolódásának a középfokú oktatásban.

Simonné Janzsó Tünde - gyógypedagógus
"Fejlesztő foglalkozásokkal, terápiával lehet segíteni a sajátos nevelési igényű gyerekeknek. Fejlesztő foglalkozásokat tartunk fejlesztási terv alapján, azokat a részképességeket próbáljuk fejleszteni, amikben elmaradásaik vannak. Ilyen az emlékezet, a figyelem, a vizuális differenciálás, hallási differenciálás."

A résztvevők előadást hallhattak a diákok lelki egészségének fontosságáról is, amely szoros összefüggésben van a tanulók testi és a szociális egészséggel.