Hírek

Szakembereket képeznek a Barnahus-programba

2019. március 26., 15:30

Január óta már nem kísérleti programként, hanem élesben működik a szombathelyi Barnahus. A gyerekeket érő szexuális bántalmazások növekvő száma és a modell országos elterjedése egyre több szakembert igényel - őket képzik most egy héten keresztül.

Szakembereket képeznek a Barnahus-programba

Megtelt a szombathelyi TIT konferenciaterme a Barnahus Nemzeti Tudásközpont tréningjén. Egy nemzetközi projekt révén a hazai szakemberek ismereteit bővítik most a szexuális abúzust elszenvedett gyermekek ügyeivel kapcsolatban.

Lazáry Györgyné - vezető, Barnahus Nemzeti Tudásközpont
“A szombathelyi Barnahus és az ország leendő Barnahusainak leendő munkatársait képezzük. Mivel elég sok típusú munkatársat foglalkoztat a Barnahus innováció. Most az első két napban pszichológusok gyűltek össze az ország minden részéből.”

A tudást első kézből kapják. Izlandon két évtizede jól összehangoltan működik együtt az igazságszolgáltatás és a gyermekvédelem, ennek tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel az izlandi szakértő. Megerősítette, hogy a pszichológusoknak kiemelkedően fontos szerepük van az eljárásokban.

Ólöf Ásta Farestveit - vezető, Izlandi Barnahus
A jó interjú kulcsa az, hogy a gyermekeknek nyitott kérdéseket tegyünk fel, ne pedig a szokásos eldöntendő, igen-nem választ igénylő kérdéseket. Ezekre ugyanis a saját szavaikat használva tudnak felelni a gyermekek, és így jobban meg tudják fogalmazni az, ami velük történt.

A szakmai program egész héten folytatódik. A pszichológusok után a gyámhivatali dolgozók számára is tréninget tartanak a szombathelyi TIT-ben.