Hírek

Szakály Ferenc testnevelő beszélt pályafutásáról

2024. június 11., 11:52

Különleges sportágakról hallhattak érdekességeket mindazok, akik ellátogattak a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület előadássorozatának júniusi állomására. Ezúttal az egyesület egyik alapító tagja, Szakály Ferenc testnevelő beszélt pályafutásáról.

Szakály Ferenc testnevelő beszélt pályafutásáról

Újabb állomásához érkezett a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület “Köztünk élnek” című előadássorozata. A rendezvényen korábban olimpikonok, világbajnok sportolók életútját ismerhették meg az érdeklődők. Hogy szélesedjen a kínálat, az egyesület alapító tagjai is bemutatkoznak egy-egy alkalommal, beszélnek pályafutásukról, sporthoz kapcsolódó hitvallásukról. Júniusban Szakály Ferenc testnevelő tartott előadást az érdeklődőknek.

Szakály Ferenc - testnevelő

Nemcsak magamról fogok mesélni, hanem beszélni fogok olyan sportágakról, amiket az intercross révén Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban, Németországban, Svájcban megismertem és óráimon, a Gencsapátiban - előtte a vassurányi általános iskolában is - a gyerekekkel szoktam. S az az én különleges tehetségem az ilyen dolgokban, hogy minden évben vagy 2-3 években keresek olyan sportágat, amivel a gyerekek érdeklődését fel tudom csigázni. Tehát nemcsak a labdarúgás, kézilabda, kosárlabda van, hanem mindig az újdonságokat próbáltam bemutatni az órákon és többnyire sikerrel is.

Részben Szakály Ferencnek köszönhető, hogy hazánkban is népszerű sportág lett az inter-cross, amely több mint két évtizede a vasi régióban is jelen van. Több korosztály nőtt már fel a testnevelő keze alatt úgy, hogy a különleges sportágaknak köszönhetően megannyi országban megmutathatták tudásukat. Közbenjárására hívták életre a Pannon Inter-cross Kupát, amelyre a környező országokból rendszeresen visszajárnak a csapatok, idén június végén már 21. alkalommal rendezik meg a nemzetközi erőpróbát. Az előadáson hazánkban kevésbé, vagy egyáltalán nem elterjedt sportágakat is megismerhettek a jelenlévők. Szakály Ferenc beszélt például a Mölkky, a Ringo, az Indiaca, a Petanque, a Woodball és a Floorball szabályrendszeréről, és rövid bemutatót is tartott. Ezek a különleges, feltörekvő sportágak színesíthetik a testnevelés órákat. Szakály Ferenc jelenleg a gencsapáti Apponyi Albert Általános Iskola diákjaival dolgozik, irányításával több tanuló tollaslabda szakágban az országos diákolimpiai döntőig jutott.