Hírek

Semmelweis-napi emlékünnepélyt rendeztek a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Romhányi-termében

2024. július 04., 22:37

Semmelweis-napi emlékünnepélyt rendeztek kedden a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Romhányi-termében. Tudományos előadás hangzott el, majd elismeréseket adtak át: gazdára talált többek között az Év orvosa és az Év szakdolgozója cím.

Semmelweis-napi emlékünnepélyt rendeztek a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Romhányi-termében

Márkus Béla, a Tudományos Bizottság elnöke köszöntötte a Semmelweis-nap alkalmából megtartott kórházi emlékünnepély résztvevőit. Mint mondta, a külföldön tanult, innovatív gondolkodású Semmelweis és a hozzá hasonló nagyformátumú orvosok ma is példát adnak.

“Én azt hiszem, nem is azon kell morfondírozni, hogy a fiataloknak példaképe legyen, ösztönözni kell őket.”
 
50 év az egészségügyi szolgálatában címmel tartott előadást Horváth Boldizsár, a kórház tudományos és oktatási igazgatója. Beszélt egyebek mellett arról, hogy Markusovszky Lajos nélkül Semmelweis nem lehetett volna az anyák megmentője. 

Horváth Boldizsár - tudományos-oktatási igazgató, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház
“Semmelweis nem volt a tollak mestere, nem szeretett publikálni, egyebek. Gyakorlatilag Markusovszky volt, aki az orvosi hetilapban megjelentette először az Etioligie című közleményt.”

Az emlékünnepély elismerések átadásával folytatódott. Az Év orvosa címet Krizmanich Mária orvos-igazgató helyettes, a celldömölki Krónikus Belgyógyászat osztályvezető főorvosa kapta, aki a kardiológiai és az általános belgyógyászati járóbeteg szakrendelésen is dolgozik. Az Év szakdolgozója címet Fritz Éva, a Szájsebészeti Szakellátás csoportvezető asszisztense vehette át, aki 2009 óta a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházben dolgozik. Az Év gazdasági-műszaki dolgozója címet Biró Zoltán informatikai igazgatónak ítélték oda. Hárman-hárman vették át a Kórház Kiváló Orvosa, Kiváló Szakdolgozója és Kiváló Dolgozója címeket, 12-en főigazgatói dicséretben részesültek és egy főorvosi kinevezést is átadtak.