MNB - 2
MNB

Hírek

Segítség időseknek - Okos eszközöket mutat be a világszínvonalú egészségipari demonstrációs szoba

2022. január 18., 18:05

Segítő robot, okos ajtózár applikáció és GPS nyomkövető is helyet kapott abban az idősek ápolását segítő demonstrációs- és oktatóteremben, melyet Szombathelyen alakítottak ki azzal a céllal, hogy az egészségipar legmodernebb eszközeivel ismertessék meg a hozzátartozókat és a szakembereket. A tesztszoba a régió oktatási és kutatás-fejlesztési központja lesz.

 

Segítség időseknek - Okos eszközöket mutat be a világszínvonalú egészségipari demonstrációs szoba

Ez a szociális készségekkel rendelkező robot egyebek mellett beszélgetni, helyet változtatni, szállítani és adatokat továbbítani is képes. Az “At Home” idős okosotthon egyik eszköze ez. Itt minden az idősek életének komfortosabbá és biztonságosabbá tételét szolgálja.

Rosta-Pethő Regina - projektkoordinátor - Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület
“Összegyűjtöttük azokat az eszközöket, digitális technológiákat, melyek elérhetőek és jelenleg is rendelkezésre állnak számunkra, hogy meg tudjuk hosszabbítani, hogy minél tovább tudjanak a saját, megszokott és szeretett kis közegükben élni.”

Az elöregedő társadalom komoly terhet ró az egészségügyi és szociális ellátásra. Ezek a digitális eszközök segítenek a gondozásban.

Éva Doroti - oktatásért felelős vezető
Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület  “Most azért világít az alja, hogy jelezze, hogy ideje van inni, egy egyszerű mozdulattal kinyitom, iszom belőle, és már megy is az applikációba az adat. - Ez miért fontos? - Mert az idősek körében probléma, hogy elfelejtenek inni,  nem érzik, hogy szomjasak, és emiatt dehidratáltak lesznek, ami további egészségügyi problémákhoz vezetne, szédülni kezdenek, elesnek, lelassulnak szellemileg. - Amennyiben elesnek, akkor is van egy másik eszköz. - Így van, van egy programozható vészjelző gombunk, aminek az a szerepe, hogy bárhova elhelyezhető a lakásban, hordozható, és ha vészhelyzet van, az idős ember meg tudja nyomni, és felhívja egy hozzátartozóját.”

Okos vérnyomás- és vércukorszint mérő készülék, biztonsági zár, digitális ágy és szemetes - itt szinte minden eszköz egy applikáción keresztül összeköthető az ellátórendszerrel.

Rosta-Pethő Regina - projektkoordinátor  - Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület
“Akár a risztási rendszerbe, ellátási rendszerbe lehet ezeket kapcsolni, az ezekből az eszközökből származó adatokat közvetlen akár a gondozóhoz is lehet továbbítani, vagy a háziorvoshoz is.”

9 milliárd forintból épülhet meg az északi iparterületen az a kutatás-fejlesztési és oktatási központ, amelyhez nemzetközi szinten is egyedülálló egészségipari tesztkörnyezet kapcsolódik. A kutatói együttműködésre pedig további 2 milliárd forintos fejlesztési forrás várható. A Szombathely 2030 Program keretében az önkormányzat három egyetemmel, a megyei iparkamarával és többek között a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesülettel írt alá együttműködési szerződést.