MNB
MNB - 2

Hírek

Sajtótájékoztatón ismertették a március 15-i megemlékezés városi programját

2016. március 10., 16:13

A tavalyi évhez hasonlóan a rendezvénysorozat idén is március 14-én kezdődik. A megemlékezés mellett számtalan programmal készülnek a szervezők.

Sajtótájékoztatón ismertették a március 15-i megemlékezés városi programját

"Talpra magyar... itt az idő most vagy soha."

A Reményik iskola diákjai próbálnak a március 15-i ünnepi rendezvénysorozatra. A tavalyi évhez hasonlóan Szombathely kétnapos rendezvény keretén belül emlékszik meg a 48-as forradalomról, melynek részletes programját sajtótájékoztatón ismertették.

Puskás Tivadar - polgármester
"Március 15-e Szent Márton esztendejében természetesen az összetartozást mutatja. Az összetartozást, és azt, hogy magyarok vagyunk."

Március 14-én délelőtt kezdődnek a programok a Vasi skanzenben, itt lépnek színpadra a Reményik iskola diákjai is. A múzeumfaluba kilátogatók huszárpróbán vehetnek részt, de lesz pontgyűjtő játék gyerekeknek, ismerkedés a tábori élettel, a legügyesebb kishuszárokat pedig Hende Csaba országgyűlési képviselő fogja felavatni - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Sátory Károly - önkormányzati képviselő
"Én úgy gondolom, hogy ez a hangulat, amit mi itt próbálunk teremteni, az nemcsak a kicsi gyerekeknek, hanem a felnőtteknek, szüleiknek is szól, tehát mindenkit bátran invitálok erre az eseményre. Természetesen a gyerekekre külön is gondoltunk, hiszen számukra érdekes programokat szerveztünk."

A március 15-i megemlékezés felvonulással indul, megkoszorúzzák Petőfi Sándor szobrát, a Március 15. téren felvonják a nemzeti lobogót, és műsort adnak a Gothard-iskola diákjai. Az ünneplők átvonulnak a Savaria Múzeum kertjébe, ahol zenés, táncos program kezdődik, és megkoszorúzzák Horváth Boldizsár szobrát.

Parais István - igazgató, AGORA
"A március 14-15-i városi ünnepség több generációt átívelő, mondhatni a tudásátadás a nemzeti identitás megőrzésére is irányuló törekvésünk most már évek óta. Ez annyit jelent, hogy az óvodás korosztálytól, az iskolás korosztályon, középiskolások, fiatal felnőttek, családok és természetesen a nagyszülők bevonásával, aktivizálásával történik az ünnepség lebonyolítása."

A március 15-i megemlékezés záróprogramjaként a szabad sajtó tiszteletére immár 6. alkalommal sajtófotó-kiállítás nyílik a Savaria moziban.