Hírek

Római kort idéző esküvőt mutattak be az autentikus helyszínen

2023. augusztus 28., 17:45

Gaia és csók Isis istennő oltáránál. Római kort idéző esküvőt mutattak be az autentikus helyszínen. Mellette a Borok utcájában és a Sörtéren pihenő karneválozók próbáltak a hétvégi hőségen túljutni a kézműves italspecialitásokkal. A zsidó udvarban különleges zenékkel kedveskedtek a közönségnek. Mindenütt római kort idéző viseletekbe öltözött embereket láttak a messze földről érkezők. A szombathelyieknek már-már kötelező a tóga.

Római kort idéző esküvőt mutattak be az autentikus helyszínen

“Palassio, palassio, palassio”

Esküvőt kiáltanak az Isis szentélyben. A közönség a hőség ellenére türelmesen várja a római kori menyegző bemutatóját. A két fiatal előbb a madárjóslatot várja, majd a szertartás folytatásaként a szentélynél kimondják az örökre szóló igent.

A csókra biztatás,

“Deeee nikite! - Csókoljátok meg egymást!”

…és az első hitvesi csók is megvolt. A fiatalok egyébként színészek.

Sosztarits Ottó - régész

“Az Iseum falai között, egyetlen lehetséges autentikus helyszínen a hiteles római kori esküvőt láthatták, ahol ugye elhangzott a klasszikussá vált idézet, …gaiusz… tehát “ahol én Gaia vagyok, ott Te Gaiusz leszel.” A férfi és nő ezzel mutatták ki összetartozásukat, illetve a tönkölybúzából készült kalácsot együtt fogyasztották el.”

Az ünnepélyes hangulatnak az Isis előtt vége szakad, ez már a borok utcája. A tóga azonban most itt is mindennapi viselet.

Takács Enikő

“Minden évben amúgy is kijövünk, úgyhogy ezért vettük a ruhákat, enyém tavaly óta megvan az övé meg friss, ropogós- Miért pont ezeket a ruhákat választottátok? -

Galambos Bernát

“szerintem ezek illenek ide most legjobban, a legújabb divat is, ahogy néztem, meg ez így megfogja a hangulatát az egésznek.”

Ahogy a tóga, úgy a Borok utcája is nélkülözhetetlen a karneválon. Magyarország szinte valamennyi borképviseltette magát.

Tiffán Imre ügyvezető, Tiffán és Fia Kft.

“Itt a hőség miatt egyértelmű, hogy leginkább a könnyebb, jól lehűtött fehér és rozékat keresik a vendégek, ami most nálunk van, itt most egy olaszrizling, ami hála Istennek elég keresett, és van egy nagyon szép cuveé rozénk, amit ugyanúgy szeretnek, és ami úgy különlegességként meg tud jelenni, és meg is mutatok, mert nagyon szép, az egész arc szerintem, az a tavalyi év legjobb vörösborát még el tudtuk hozni ide.”

Ez pedig már pár méterrel hátrébb a Sörtér, ahol a gyümölcs dominált: a meggyes, banános, epres kézműves italokra pályáznak legtöbben.

“Csakis a világos, vagy az epres!”

Lugosi Balázs

“Az emberek inkább a különlegesebbeket kedvelik, a banán, kiwi, áfonya, meggy ízekben.”

A családok többsége egy-egy napra érkezett Savariába, általában kicsik és nagyok is megtalálják a nekik való programokat. A legtöbben nézelődnek, vásárolgatnak.

Ebenhardt István

“Sopronból érkeztünk, alapvetően sörpártiak vagyunk, sörkóstolásra, érdeksségekre, jó hangulatra, egy kis koncertre. - Akkor a zene a háttérben szintén számít. - Hát igen, alapvetően ez szól, hasonló zenékre jöttünk. - Mi az, amire még kíváncsiak vagytok? - Még csak a sétánk felénél vagyunk túl, az ételeket megnéztük, most egy kis ajándékvásárlás következik.”

Ami a koncerteket illeti, a zsinagógánál, pontosabban a Zsidó udvarban Péterffy Bori &Love Band zenéjét Drum&Bass koncert követte.

Ez volt a szelídebb változat, ezután a szombathelyi DJ erősebb ritmust adott, teljes sikerrel.