Hírek

Retro játékkiállítás nyílt a Bercsényi Általános Iskola könyvtárában

2024. március 04., 21:52

Retro játékkiállítás nyílt a Bercsényi Általános Iskola könyvtárában. A gyerekek megismerkedhetnek szüleik, nagyszüleik kedvenc játékaival. A gyűjtő ritkaságokat is hozott a különleges bemutatóra.

Retro játékkiállítás nyílt a Bercsényi Általános Iskola könyvtárában

Kisautók, társasjátékok, Rubik-kocka, babák és Moncsicsi. 30-50 évvel ezelőtt minden gyerekszobában megtalálhatók voltak ezek a játékok, ma már a retró gyűjtemény részei. A gyerekek érdeklődve és kicsit csodálkozva ismerkedtek anyáik, nagyapáik egykori játékaival.

Horváth Vajk

“Nekem az autók tetszenek és még azok a figurák is. Melyikre gondolsz? A PlayMobil figurák.”

Horváth Csaba keszthelyi gyűjtő több száz régi játékot mutat be a Bercsényi-iskolában nyílt kiállításon. 12 éve keresi a retró darabokat az 1940-estől a 90-es évekig.

Horváth Csaba - magángyűjtő

“Próbálom a felnőtteknek az életét egy kicsit feldobni azzal, hogy a régmúlt játékokat, amin játszottak viszontláthassák, hiszen a pörgő mindennapokban nem biztos, hogy gondolnak arra, hogy nekem volt egy búgócsigám, volt egy lemezkonyhám, ez volt az egyik motiváció, és egyébként az, hogy a mai világban, a rohanó világban, az internet világából egy kicsit kihozzuk a gyerekeket.”

Magyar és külföldi gyártmányú játékok is láthatók, köztük egészen ritka darabok. Például egy 50-es évekből származó Cadillac, amelyből csak három van az országban. A gyűjtő egy aukción vásárolta.

 “Itt az asztalon látható több olyan autó, ami távirányítóval működik, ennek az az érdekessége, hogy nincs távirányítója, hanem egy mechanikus szerkezettel. Egy spirális rugószerkezettel van a belső motor feltekerve, és egy gombnyomás által benyomva indul el.”

A Bercsényi iskolában rendszeresen nyílnak kiállítások, amelyekből a gyerekek érdekes és hasznos dolgokat tanulhatnak.

Kovács Katalin - könyvtáros tanár, Bercsényi Miklós Általános Iskola

“Úgy gondoltam, hogy egy ilyen retro játékkiállítással is gyakorlatilag játszva egy csomó mindent meg tudunk tanítani a gyerekeknek. A történelemről a játékkatonák kapcsán, az autókról akár a technikatörténet kapcsán. A felsősöknek a szocializmus, mint korszaknak a történetéről, hogy milyen játékokkal játszottak akkor a gyerekek, tehát mindenképpen egy olyan téma, ami szerintem minden korosztálynak ad valamit, minden korosztály tanulhat valamit ebből a kiállításból.”

A kiállítás megnyitója után a gyűjtő szívesen mesélt a játékokról. Csaba olyan darabokat is hozott, amiket a gyerekek kézbe vehetnek, és kedvükre játszhatnak velük két héten át.