Hírek

Rendkívüli sikerrel zárult a Sisi - Királyné feketén fehéren című kiállítás a Savaria Múzeumban

2022. november 28., 19:14

Márciusban rendezték be a dísztermet Erzsébet személyes tárgyaival, naplóbejegyzéseivel, ruháinak rekonstrukcióival, több mint 70 eredeti műtárgyat lehetett megtekinteni. A kiállításban pénteken délután tartottak záró tárlatvezetést.

Rendkívüli sikerrel zárult a Sisi - Királyné feketén fehéren című kiállítás a Savaria Múzeumban

Előadással zárták a Savaria Múzeum nagyszabású Sisi-kiállítását. Csorba László történész beszélt Erzsébet vonzásairól és választásairól “Van-e joga egy császárnénak a személyes boldogsághoz?” címmel. Elmesélte például, hogyan talált egymásra Ferenc József és Erzsébet, amikor a leendő királyné mindössze 15 éves volt.

“Ferenc József és Erzsébet, és hát Erzsébetnek természetesen imponált a dolog, és mikor később megkérdezték, az érzelmeiről, akkor azt felelte, hogy az ember nem kosarazza ki Ausztria császárát.”

A Sisi - Királyné feketén fehéren című kiállítás idén tavasszal nyílt meg a Savaria Múzeum és a  Magyar Nemzeti Múzeum együttműködésével. A látogatók több mint 70 műtárgyat tekinthettek meg, köztük Sisi asztali tükrét, medálját, díszzsebkendőjét. A tárgyakat több helyről gyűjtötték össze, de a királyné kelyhe például a Smidt Múzeumból érkezett.  A kiállításon Erzsébet étkezési zavarához is köthető diétás szokásait, naplórészleteit illetve ruháinak rekonstrukcióit is megtekinthették a látogatók. A záróeseményre érkezők hallhattak arról, hogy Erzsébet miért lehetett meghatározó a modern kor számára is.

Csorba László - történész
"Egy nagyon érdekes történelmi jelenség az, hogy olyan rengeteg királynő, császárnő volt a világtörténelemben, de mégis a modern kor szempontjából különböző okokból Erzsébet királyné egy különleges szerepbe, egy ilyen központi szerepbe került ugyanis az ő sorsa, az ő viszontagságai, ahogyan a házassága, a gyermekei, az egész élete alakult, ez valamiképpen a mai ember számára szimbólummá, jelképpé válik, a modern nő harcának jelképévé, a saját személyisége."

Bár a záróeseményt pénteken tartották, a kiállítás még szombaton is nyitva állt az érdeklődők előtt. Ez a tárlat volt az elmúlt évek egyik legsikeresebb kiállítása a Savaria Múzeumban, több mint 15 ezren látták.