Hírek

Rendkívüli közgyűlés

2022. szeptember 09., 23:41

Egyhangúlag megszavazták a 215 millió forint értékű, kibővített szociális támogatási csomagot a mai rendkívüli közgyűlésen, és a kormánypárti képviselők tartózkodása mellett kinyilvánították azt is, hogy a szombathelyi önkormányzat nem kívánja átadni vízközmű vagyonát az államnak. A csaknem két órás ülésen ezt a két napirendi pontot tárgyalták meg.

Rendkívüli közgyűlés

A szeptemberi közgyűlésre komplex anyag készül a megnövekedett rezsi okozta nehéz helyzet kezelésére a városi intézmények, cégek esetében - mondta bevezetőjében Nemény András. Nagyjából 4 milliárd forint többletköltséget kell valahogy kezelni, miközben kevesebb iparűzési adóbevétellel számolnak, és 3 milliárd forint szolidaritási adót kell befizetni a közösbe. Igyekeznek minél kisebb négyzetméteren minél több feladat ellátását megoldani. Több lesz a rászoruló család, amihez az egyébként jó működő szociális ellátórendszer már kevés. A 215 milliós szociális csomagban gáz- és áramár támogatás, tűzifaprogram és a gyógyszertámogatás kiszélesítése szerepel. Kérte, hogy mindenki legyen konstruktív, mert ez nem politikai kérdés.
Czeglédy Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy a rendszeres gyermekvédelmi támogatásról szóló törvényt nem igazították hozzá a minimálbér-emeléshez, így most 230 szombathelyi gyerek esik el a juttatástól, szerinte foglalkozni kell a kérdéssel. A Fidesz frakcióvezető-helyettese, Lendvai Ferenc hozzászólásában leszögezte, hogy együttműködnek a városvezetéssel, és támogatják a szociális csomagot. Takátsné Tenki Mária gyors, hatékony és takarékos gazdálkodást sürgetett. A kibővített szociális támogatási rendszerről szóló határozati javaslatot egyhangúlag szavazták meg.
A második napirend a vízközmű vagyon ingyenes átruházásáról szólt az állam felé. A szombathelyi önkormányzatnak 52,9 százalékos tulajdonrésze és 21,5 milliárd forint értékű vagyoneleme van a Vasivíz Zrt.-ben. A polgármester úgy fogalmazott, nem látnak tisztán az ügyben, túl kevés az információ. Nincs garancia arra, hogy vagyonátadás esetén részesül-e Szombathely a fejlesztésekből. A vagyonátruházás ellen emelt szót Czeglédy Csaba és Koczka Tibor is. Lendvai Ferenc szerint az állam nem rosszabb gazda, mint a város, és kijelentette: tartózkodni fognak a szavazásnál. Krenner Róbert, a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója rövid tájékoztatót tartott a rendkívüli közgyűlés végén, majd a képviselők a Fidesz-KDNP tartózkodása mellett kinyilvánították, hogy nem vesznek részt a Nemzeti Közművek integrációs folyamatában.