Sárga Zebra

Hírek

Rendkívüli évadot zár a Mesebolt Bábszínház

2022. június 20., 21:32

A vírushelyzet bizonytalanságai és nehézségei ellenére minden idők legtöbb előadását tartják meg a szezon végéig, és a bevételi előirányzatot is tudják teljesíteni, miközben felújítás és fejlesztés is folyik a kamara- és próbateremben. Mindezt rengeteg munkával és több sikeres pályázattal tudták elérni az állami támogatás jelentős csökkenése mellett.

 

Rendkívüli évadot zár a Mesebolt Bábszínház

„Mindannyiunk életét alapjában befolyásolta a vírushelyzet, és annak a bizonytalanságai.”

Sajtótájékoztatón számolt be a Mesebolt Bábszínház igazgatója a július végéig tartó évad nehézségeiről és eredményeiről. 450 előadást tartanak, ami az intézmény történetének eddigi legmagasabb száma, duplája a fenntartó elvárásának.

Horváth Soma – alpolgármester
„Minden szempontból, de a kulturális élet szempontjából is rendkívül nehéz időszakban minden évben ilyen komolyan helytállnak, kitűnő munkát végeznek.”

2019-hez képest jelentősen csökkent az állami forrás mértéke, a szombathelyi önkormányzat 53,5 millió forint éves plusz támogatást nyújtott az intézménynek. 8 új bemutató mellett a korábbi évadok előadásai közül 15 produkciót műsoron tartottak. A vírushelyzetben csökkent a bérletesek száma. Plusz vállalásokkal, például az osztályterem-színházzal, az 1-2 személyes előadásokkal a Lázár Ervin Programban és a miniszteri támogatással megvalósult Királyok Könyve sorozattal működőképesek maradtak.

Kovács Géza – igazgató, Mesebolt Bábszínház
„Ez egy kiemelkedő volt ennek ellenére, mert 450 előadást teljesítettünk, eddig 320 és 350 között volt a legtöbb előadásszám az eddigi évek során. A covid előtt átlagnézőszámot, a 30 ezres számot tudtunk újra biztosítani, teljesíteni. Ez a teljes társulat számára egy óriási megterhelést jelentett. Ezt a rengeteg előadást lejátszani.”

Közben jelentős szakmai díjakat nyertek, és fesztiválokon jártak. Fejlesztések is folynak, átalakítják a kamara- és próbatermet.

Kovács Géza – igazgató, Mesebolt Bábszínház
„Pályázati támogatásból, ez közel 20 millió forintos beruházást jelent, légkondicionálás lesz beszerelve, a 125-ös próbatermünket egy klubterem megnyitásával megnagyobbítottuk.”

"Lehet valami ennél unalmasabb? Lehet valami ennél izgalmasabb? Unalmasabb! Izgalmasabb!"

Ez pedig már Miú és Vau története, a Mesebolt Bábszínház legújabb produkciójából is mutattak részleteket. A cica és a kutya embermeséjét Kolozsi Angéla és Lukács Gábor játssza.

Kolozsi Angéla
„A baráti kapcsolat izgalmáról. Arról, hogy két lény, esetünkben egy kutya és egy macska, de hát bábszínházban ha állatokról beszélünk, mindig emberekről van szó. Két ember hogy tud kijönni a teljesen eltérő habitusa ellenére egymással, hogy tudunk együtt élni, hogy tudunk keresztül menni a konfliktusokon. 10.05 Mi történik, ha az egyik figyelmetlenebb, a másik földhözragadtabb, az egyik szétszórtabb, a másik rendszeretőbb. Itt nagyon jó alapkarakter ütközik és próbál együttműködni ebben a darabban, történetben. Ez izgalmas.”

Lukács Gábor
„Az egész alapvetés az, hogy bábok nélkül, azaz bábokkal a zsebünkben érkezünk kvázi. Mikor előkerülnek az igazán éles helyzetek, az igazán kellemetlen problémák, akkor kerülnek elő a bábok, hogy megmutassuk azt, hogyan lehet valami fura, kellemetlen tüskét úgy kibeszélni, eltávolítani, elrendezni, hogy közben ne sértsük meg a másikat.

Az új előadás premierjét a nardai Karitász Táborban tartják június 24-én. Az új évad kezdetére várhatóan elkészül a próba és kamaraterem felújítása, így szeptemberben már megújult körülmények között várják a közönséget.