MNB
MNB - 2

Hírek

Reményikesek Felvidéken

2016. november 02., 15:51

A Határtalanul program támogatásával idén negyedik alkalommal látogattak el a Felvidékre a Reményik általános iskola hetedikesei. Nemcsak a nevezetességekkel ismerkedtek, de találkoztak és együtt ünnepeltek a testvériskola diákjaival is.

Reményikesek Felvidéken

Rendhagyó program keretében összegezték a Reményik iskola hetedikesei a felvidéki tanulmányútjuk tapasztalataikat. Az egyes nevezetességeket az azokat legjobban ismerő diákok mutatták be.

„A vár történetének utolsó fejezete, ami 1809-ben volt, amikor a Bécs felé visszavonuló francia seregek aláaknázták és az égbe röpítették a várat.

A diákok a Határtalanul program csaknem 1 millió forintos támogatásával négy nap alatt Poszonytól Komáromig bejárták a Felvidék déli részét.

Dallos Tibor történelemtanár Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola
„Itt nem csak a történelmi, vagy földrajzi vagy bármiféle tantárgyakkal kapcsolatos ismeretekkel találkozhattak a diákok, hanem Komáromszentpéterben már évek óta a testvériskolával van folyamatos kapcsolatunk. Az ott élő gyermekekkel közösen tölthettek el egy estét és másnap egy egész napot az ott lévő iskolában. Közösen emlékezhettünk az október 6-án 1848-49-ben kivégzett aradi vértanúkra. „

A diákok előzetes gyűjtőmunkával készültek a tanulmányútra, majd hazatérésük után egy összefoglaló anyagot készítettek a kirándulásról.

Szabó Bence tanuló, Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola
„Nekem főleg a várak tetszettek nagyon, közülük a gimesi vár, amikor feltúráztunk az egész évfolyammal oda, a tanár úr mesélt róla történeteket.”

Az idei volt a negyedik alkalom, hogy a Reményik iskola hetedikes tanulói ellátogattak a Felvidékre.

Sátory Károly igazgató, Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola
„ Iskolánk számára nagyon fontos ez a program, annak idején nem véletlenül választottuk Reményik Sándor, kolozsvári, erdélyi születésű írót névadóként. Az iskolának nagyon fontos az, hogy tanulóinkkal, tanulóinkban erősítsük a nemzeti összetartozás gondolatát. Ezt az utat tanulmányútként kezeljük, természetesen beépítettük az iskola tanmeneteibe, beépítettük a tanrendbe.”

Az igazgató kiemelte: a hetedikes évfolyam tanulói részére minden évben megszervezik a tanulmányutat.