Újévi Operettgála
Vackor karácsonya

Hírek

Rekordszinten nőtt a hallgatói létszám az ELTE-n

2023. július 27., 18:00

A Savaria Egyetemi Központban 904-en kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben, 26 százalékkal többen, mint tavaly. A bölcsészettudományi és a tanári szakok a legnépszerűbbek, a pszichológia alapképzésre nyolcszoros volt a túljelentkezés. Sajtótájékoztatón ismertették a felvételi eljárás eredményeit.

Rekordszinten nőtt a hallgatói létszám az ELTE-n

Folyamatosan emelkedik a felvett hallgatók száma az ELTE Savaria Egyetemi Központban - kezdte a sajtótájékoztatót Lenkai Nóra rektori biztos. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy a bekerülési ponthatár is folyamatosan nő: ma már átlagosan 60 ponttal kell többet teljesíteni, mint hat éve. Idén 400 pont alatt nem is nagyon lehetett bejutni. A campus vezető szerepet tölt be a régióban.

Lenkai Nóra - rektori biztos, ELTE-SEK
"Az elmúlt évek megfeszített munkája, amit abba fektettünk, hogy kialakítsuk portfóliónkat, felvegyük a kapcsolatot a régió kulcsszereplőivel, kialakítsuk a képzésünket, hogy a munkaerőpiacra reagáljunk, az ilyenkor realizálódik, amikor bizalmat szavaznak a hallgatójelöltek."

904 hallgatót vettek fel idén, közülük 651-et alapszakra. Pedagógusképzésre érkeznek legtöbben, 304-en.

Lenner Tibor - igazgató, Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ, ELTE-SEK
"28 százalékkal tudtuk növelni a felvett hallgatók létszámát. Legnépszerűbb tanár szakjaink az angol, német, magyar nyelv és irodalom, valamint a történelem volt, ide értve a testnevelés, gyógytestnevelés szakot is. Alapszakon a tanító szak, ami nagyon népszerű."

Természettudományi szakokon gyér az érdeklődés, de ez országos tendencia. Először indítják el a természettudomány-környezettan képzést, 10 fővel. Jól teljesítettek a sportszakok, ami annak is köszönhető hogy edző alapszakon torna és labdarúgó sportággal bővült a portfólió. Népszerű a pszichológia szak, nyolcszoros volt a túljelentkezés. 428 pont kellett a bejutáshoz.

Koós Ildikó - intézetigazgató, ELTE-PPK
"Felvettünk 91 főt, nagyon szép, 424 pontos felvételi ponthatárral, az összjelentkezői létszám pedig megközelítette a 700 főt."

Az ELTE Informatikai Karra 182-en érkeznek, ezen belül gépészmérnök-képzésre 48 hallgatót vettek fel - úgy tűnik, a képzés túl van a mélypontján. Gazdaságtudományi képzésre 206 hallgatót iskoláznak be, ez a létszám harmadával magasabb a tavalyinál. Gyorsnak és ébernek kell lennie annak, aki részt akar venni a pótfelvételi eljárásban, mert rövid az idő - hangsúlyozta Németh Péter, a Tanulmányi Hivatal vezetője. Jövő héten lehet jelentkezni a felvi.hu oldalon, mindössze pár napig. Szinte minden szakot meghirdetnek újra, államilag finanszírozott képzésre is be lehet jutni. Azok jelentkezhetnek, akik nem jelentkeztek sehová, vagy nem nyertek felvételt a normál eljárásban.