Újévi Operettgála
Vackor karácsonya

Hírek

Rekordot döntöttek a vasi gazdák, az országban itt termett egy hektáron a legtöbb búza

2023. augusztus 03., 18:00

Rekordot döntöttek a vasi gazdák, az országban itt termett egy hektáron a legtöbb búza: 7,1 tonna. Ugyanakkor a csapadékos időjárás jelentősen nehezíti a betakarítást, a gabona negyede még a földeken van. Az adományozási kedv azonban nem csökken, a termelők idén is nagy számban vesznek részt a Magyarok Kenyere mozgalomban, amely már 12 éve támogatja a rászorulókat az adománybúzából őrölt liszttel. Tegnap Vépen találkoztak a szervezők és a gazdák a karitatív program vasi állomásán.

Rekordot döntöttek a vasi gazdák, az országban itt termett egy hektáron a legtöbb búza

Tavaly az aszállyal küzdöttek a gazdák, idén a csapadékos idő okoz gondot: 475 mm eső hullott a térségben, harmada az aratás időszakában, ami jelentősen hátráltatja a munkát a földeken. Vasban eddig a búza 74 százalékát takarították be, ezzel országosan utolsó előtti helyen áll a vármegye. A hozam azonban itt a legmagasabb: hektáronként 7,1 tonna, míg az országban 5,6 tonna a termésátlag - ez is elhangzott a Magyarok Kenyere program tegnapi rendezvényén, Vépen.

Pusztavámi Márton -  elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Vármegyei Igazgatóság
"Ez a kamara tízéves életében az ötödik olyan év, amikor rekordot döntöttünk. Az utolsó öt évben négyszer döntöttünk fantasztikus rekordot. Másfél tonnával magasabb a kollégák átlagtermése, mint a keleti országrészben, és büszkén mondhatjuk, hogy a példaképnek tekintett burgenlandi átlagterméseket is annyival haladtuk meg."

A learatott termésből a gazdák 2011 óta adakozhatnak a rászorulóknak. Az első évben 10 tonna búza gyűlt össze, akkor megsütötték a nemzet kenyerét, a maradék lisztet pedig Böjte Csaba árváinak juttatták el. Tavaly már 1000 tonna jött össze, az egész Kárpát-medencéből. 100 ezer nehéz helyzetű családnak tudtak ezzel segíteni. Egy marék búza is kifejezheti a nemzet egységét - fogalmazott a vármegyegyűlés elnöke.

Majthényi László - elnök, Vas Vármegyei Közgyűlés
"Ez a program véleményem szerint nem a tonnákról szól, persze minél több gabona gyűlik össze, annál több rászorulóhoz juthat el a segítség, ez a program a lelkünkről, az összetartozásunkról szól."

Vas vármegyében tavaly 21,5 tonna búza gyűlt össze a Magyarok Kenyere programban, ebből 15 tonna liszt készült, amit 9 szervezet között osztottak szét. A Pálos Károly Központ volt az egyik kedvezményezett: 400 kg lisztet juttattak el elsősorban egyedül élő időseknek, akik a szociális étkeztetés díját is nehezen gazdálkodják ki. Nagy szeretettel fogadták az adományt - mondta el Lőrincz Attiláné, a központ munkatársa. Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke gratulált az aratás kiváló eredményeihez, amit tudással és korszerű technológiával sikerült elérni. Egyúttal megköszönte, hogy a vasi gazdák szívükön viselik a nélkülözők sorsát. 

Jakab István - elnök, MAGOSZ
"Tavaly egy szörnyű évünk volt, mégis az előző évhez azonos mennyiséget, ezer tonnát összeadtak a gazdák, abból a kevésből is. Idén úgy érezzük, túl tudjuk szárnyalni, az adományozó kedv töretlen, sőt, egyre többen kapcsolódnak be."

"Hálát adunk kegyes fölségednek a betakarított termésért."

Az idei termést Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök áldotta meg. Augusztus 10-ig még várják a gazdák adományait, itt a vármegyében Vépen és Körmenden lehet leadni a zsákokat. A búzát ezúttal is a celldömölki malomban őrlik meg.