Újévi Operettgála
Vackor karácsonya

Hírek

Rekord számban gyűrűztek fehér gólya fiókákat a madarászok ebben az évben Vas vármegyében is

2023. augusztus 07., 18:49

Nemcsak a fiókák, hanem a helyszínek száma is minden eddiginél magasabb volt. Szombathelyen két új fészket építettek a gólyák.

Rekord számban gyűrűztek fehér gólya fiókákat a madarászok ebben az évben Vas vármegyében is

“A szombathelyi Batsányi utcában vagyunk, ahol az egyik legérdekesebb történetnek lehettünk szemtanúi.”

Itt ugyanis nem a tavalyi pár fészkel, csak egyikük maradt itt. Ez a gyűrűjük alapján derült ki - mondta el az állatorvos, Kóta András, aki az madártani egyesület tagjaként minden évben jelöl gólyákat.

Kóta András - megyei titkár - Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

“Akik tavaly itt voltak, azok mások, mint a tavaly előttiek, ugye azért volt érdekes, mert mind a kettő szülőpár is gyűrűt viselt, egyik Szlovéniában gyűrűzött madár volt, tehát fiókaként kapta ő is a gyűrűt, 2019-ben, ugyanúgy a másik, a pár másik tagja Magyarországon, Veszprém megyében kapta, és valahogy így összetalálkoztak, és akkor kiválasztották maguknak ezt a fészket, hogy ez hogyan meg miként, ez ugye ott is azért pár száz km, de gólyáknak pár száz km nem távolság.”

Így viszont a pár három fiókát reptetett ki, míg korábban nem volt sikeres itt a fészkelés. Ez a gyűrűs madár volt az előző helyen, ide, a szeméttelep mellé épített új fészket. Most a pár egyetlen fiókája figyeli kameránkat.

“Ebben a fészekben egy idei fiatal madár van, lehet látni picit rövidebb a csőre és más színű, kicsit narancsárgásabb. - De már meg van gyűrűzve? - Nem, itt nem volt gyűrűzés, nem az összes fészekben gyűrűztünk, csak néhány kiszemelt fészeknél volt gyűrűzés idén, és itt a szomszédban meg itt van az anyukája, vagy apukája, akiről a másik fészeknél szó volt, akinél tavaly nem volt sikeres a költése a szlovén madárral, így keresett egy másikat.”

Több száz érdeklődő követte nyomon az előre meghirdetett eseményeket. Emelőkosaras daru segítségével zajlik a folyamat. A jelöléskor egy színes gyűrűt kapnak a lábukra a még röpképtelen fiókák, ez a mindennapi tevékenységükben nem zavarja őket. Országszerte 1338 gólyafióka kapott gyűrűt, 17 vármegyében, 443 fészekben, ami rekord - közölte a madártani egyesület. Vasban is csúcsot döntöttek.

Kóta András - megyei titkár - Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

“Ilyen sok helyszínen nem gyűrűztünk a korábbi években még egyszer sem, tehát 27 fészken összesen több mint 70 madárra került gyűrű, ez sok okra vezethető vissza, egyrészt kíváncsiak vagyunk, tehát szeretnénk a madarainkról minél többet megtudni, másrészt pedig az emberek is nagyon szeretik megfigyelni a madarakat, érdeklődnek a természet iránt, és ez jó lehetőség, hogy közelről is lássanak ilyen gólya fiókákat.”

Szombathelyen évek óta emelkedik a fészkek száma - mondta el a szakember. Idén két új is épült, a Fábián Gyula utcában, valamint itt, az ebrendészeti telep mellett.